ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizers werken aan eerste voedelbos: "Hopen volgend jaar te kunnen gaan planten" | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Donderdag 08 september 2022 om 15:30 | bijgewerkt: om 16:45 uur
  • Ingmar Meijer

Vier inwoners van Huizen zijn een initiatief gestart voor een voedselbos in hun gemeente. Het stadspark langs de Randweg, tussen de hei en de wijk Stad en Lande, is hiervoor de aangewezen plek. Als zij steun krijgen van de gemeente moet het over een paar jaar mogelijk zijn voor Huizers om gratis voedsel te plukken in dit nieuwe stukje groen.

Langs de Randweg in Huizen hoopt Stichting Voedselbos Huizen aan de gang te kunnen
De gehoopte plek aan de Randweg voor het voedselbos. Margot Leeuwin

Margot Leeuwin is de geestelijk moeder van het  voorstel van een voedselbos. De Huizense, ook bekend als PvdA-raadslid, kwam vorig jaar op het idee toen zij het boek 'Het kan wel' las. Hierin staan allerlei ideeën over een groener, eerlijker en leuker leven.

Educatieve waarde

"Daarin las ik ook over een voedselbos. Ik vond dat meteen een leuk project voor de gemeenschap en ook met educatieve waarde voor kinderen. Ik ben me er verder in gaan verdiepen en ben gaan kijken in Almere, waar het dichtstbijzijnde voedselbos is, want in 't Gooi hebben we er geen", stelt Leeuwin. 

Al snel kreeg zij door dat het daadwerkelijk realiseren van een voedselbos een heel grote klus is. Ze riep hulp in van Karin Rienstra, die Leeuwin kent uit de gemeenteraad. Nadat het GroenLinks-raadslid zich enthousiast had aangesloten, boden daarna ook Jan Lauffer en Marit Grasman hun hulp aan. Inmiddels zijn zij de gezichten van Stichting Voedselbos Huizen in oprichting. 

Een voedselbos; wat is dat precies?

Strikt genomen is een voedselbos een landbouwmethode waarbij bomen en struiken eetbare producten leveren, zoals fruit, noten, eetbare bladeren, bloemen en scheuten. Het bos functioneert biologisch als een bos. Daarmee wordt bedoeld dat het geheel op eigen kracht levert. Er wordt geen mest of water toegevoegd. "Het is dus geen tuinieren", benadrukt initiatiefneemster Margot Leeuwin. Daarnaast is het bos onderhoudsarm en zelfregulerend. 

Met z'n vieren zijn zij het plan verder gaan uitwerken. Alles op papier zetten is één ding maar als je geen plek hebt waar je daadwerkelijk een voedselbos kan gaan ontwikkelen dan komt deze nieuwe natuurvoorziening er nooit. Het vinden van een geschikte locatie bleek het meest lastige van alles te zijn. 

Gouden kans

Ze klopten onder meer aan bij het Goois Natuurreservaat, particulieren en boeren. Telkens luidde het antwoord nee. Uiteindelijk kwam het idee in een stroomversnelling toen ambtenaren van de groenvoorziening van het initiatief van het voedselbos hoorden. Een zoektocht startte en zo kwam het park langs de Randweg in beeld. "Dit is een gouden kans", meldt Leeuwin.

Als Huizen akkoord gaat, dan krijgt de stichting 1,1 hectare tot de beschikking. Mocht het voedselbos aanslaan, dan is uitbreiding in de verdere toekomst mogelijk. Dan gaat het om het naastgelegen deel - letterlijk de andere kant van de sloot - van 0,9 hectare. 

Symbolisch vergoeding

Voor de goede orde: de gemeente blijft eigenaar van de grond. De stichting pacht het terrein tegen een symbolische vergoeding, zo legt Leeuwin uit. Aanleg en beheer gaat in overleg met de gemeente. De stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering en de financiering. "We moeten straks de boer op om subsidies te krijgen."

"Ik heb niet de illusie dat je heel Huizen kan voeden met het voedselbos"
margot leeuwin

Voorlopig is er nog niets zeker. Inmiddels ligt het idee als een burgerinitiatief op het gemeentehuis in Huizen. Eerst buigt het college van burgemeester en wethouders zich over het voorstel en daarna wordt advies gevraagd aan de gemeenteraad. Lauffer en Grasman zijn in dat stadium de spreekbuizen van de stichting. 

Mooie bijvangst

De wens om een voedselbos uit de grond te stampen, is geen antwoord op de huidige dure tijden. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, nu de prijzen voor bijvoorbeeld boodschappen, energie en benzine torenhoog zijn. Leeuwin noemt het wel een 'mooie bijvangst' dat straks mensen gratis fruit en noten kunnen plukken. 

"Ik heb niet de illusie dat je er heel Huizen mee kan voeden", zegt de Huizense. "Alhoewel er best veel uit te halen is, maar het moet zich gaan ontwikkelen. Zo heb je voor notenbomen wel echt vijf tot zes jaar nodig", nuanceert ze. 

Ongeschreven regel

Ze verwacht als het voedselbos er eenmaal is geen stormloop. Al is het natuurlijk wel een openbaar park waar iedereen straks mag plukken. "Maar je hebt wel een soort van ongeschreven regel en die luidt: pluk niet meer dan je dragen kan. Het is alleen voor eigen gebruik. Het is afwachten hoe dat zich ontwikkelt", aldus de initiatiefneemster. 

De eerste reacties op het voedselbos zijn volgens Leeuwin positief. Een voedselbos is goed voor klimaatverandering, zorgt voor meer biodiversiteit en moet mens en natuur dichterbij elkaar brengen. "Het spreekt enorm aan, juist omdat het zo puur natuur is."

De politiek laat zich volgende maand uit over het voorstel. Als het licht op groen gaat, dan heeft de stichting onder andere een beheerder nodig. En als alles meezit, dan kan de stichting volgend jaar gaan planten, laat Leeuwin weten. Eerst gaan zij de grond een jaar lang observeren, want dat is nodig. 

Afgelopen zaterdag was Leeuwin te gast in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag. Luister haar interview terug via deze link.

Er zijn al wat zaadjes geplant in het park in Huizen
Margot Leeuwin

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren