ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse beiaardier kan met nieuwe klokken geluk niet op: "Zoveel mogelijkheden" | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Maandag 21 november 2022 om 11:19 | bijgewerkt: om 11:21 uur
  • Mark Arents

Het Hilversums carillon boven in het raadhuis klinkt weer een stukje muzikaler. Drie nieuwe klokken, twee kleine en één hele grote, zorgen ervoor dat beiaardier Wim Ruitenbeek nog meer mogelijkheden heeft. "Nu heb ik echt een mooie basnoot die een lied echt tot het einde kan brengen", vertelt hij trots achter zijn beiaard.

Beiaardier Wim Ruitenbeek blij met nieuwe Bes-klok
Beiaardier Wim Ruitenbeek blij met nieuwe Bes-klok NH Nieuws

Die basnoot wordt verzorgd door een gigantisch nieuwe klok. "Hij weegt zo'n 3500 kilo en is gemaakt van klokkenbrons", legt Wim uit. De klok is ook meteen de grootste in de toren van het Hilversums raadhuis en geeft daarmee de allerlaagste toon. "Het had nog wel wat voeten in de aarde om die hier op te hangen, maar het is gelukt."

Op de klanken van 'Make you feel my love' van Adele kan beiaardier Wim perfect laten horen waarom de nieuwe klok zo belangrijk is. "Dit liedje staat in bes, dus ik kan nu met die lage nooit veel beter het nummer tot z'n recht laten komen."

Benieuwd hoe die nieuwe Bes-klok klinkt? Bekijk onderstaande video.

NH Nieuws

Ook voor de traditionele beiaard stukken zijn de nieuwe klokken essentieel. "In veel stukken gaan componisten er van uit dat je die lage bes hebt. Ook in het nieuwe stuk dat speciaal is geschreven voor deze vernieuwde beiaard."

Bij dat nieuwe muziekstuk gecomponeerd door Geert D'hollander worden alle klokken van het carillon bespeeld. "Alle 51, dus de lage bes-klok, maar ook de nieuwe hoge cis en d-klokken."

"Het laat maar zien dat de gemeente waardering heeft voor dit instrument"
Wim ruitenbeek - beiaardier Hilversum

De nieuwe klokken mochten wel wat kosten. In totaal kost de hele vernieuwing zo'n 180.000 euro.

Volgens sommige een belachelijk bedrag, maar niet volgens Wim: "Dit geeft mij zoveel meer mogelijkheden. Het laat maar zien dat de gemeente waardering heeft voor dit instrument. Dat ze het op deze manier helemaal naar de toekomst halen, dat vind ik fantastisch."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren