ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De hoogste toppen van het Gooi halen de boomgrens niet | NH Gooi
  • Zaterdag 04 februari 2023 om 13:00 | bijgewerkt: om 15:43 uur
  • Stephan Roest

De Sijsjesberg, de Trappenberg, de Aalberg, Eukenberg en Tafelberg; het Gooi kent nogal wat bergen. Sommigen zijn natuurlijk van oorsprong, anderen zijn door mensen gemaakt of opgehoogd. Je ziet er niet zo heel veel van: "De bomen hebben ons het zicht ontnomen op de hoogste toppen van het Gooi", zegt Gerrit Kremer van het Goois Natuurreservaat. "Ze zijn ook niet zo heel erg hoog, maar als je hem tien keer op en af gaat lijkt het heel wat."

Snapshot Video 237511 (00:59)
Schapen grazen op de Tafelbergheide NH Media/Stephan Roest

De Tafelbergheide, iets ten zuiden van Huizen, is wit van de rijp. Zachtjes komt de zon op en waar de stralen de grond raken, verdwijnt de rijp als sneeuw voor de zon. Schapen knabbelen al wandelend aan de heidestruiken. "Zo houden we de heide jong en fris. Uitgegroeide heidestruiken worden door de schapen als het ware gesnoeid en snoeien doet bloeien." Met Gerrit wandelt natuurlijk Noord-Holland richting de Tafelberg. "Dat is de hoogste berg van Noord-Holland, claimt Gerrit vol bravoure.

De tekst gaat door na de foto.

Snapshot Video 237511 (05:56)
De Tafelberg is de hoogste berg van het Gooi NH Media/Stephan Roest

Als we voor de Tafelberg staan ziet ie er anders uit dan ik hem uit mijn jeugd herinner. "Klopt", zegt Gerrit "We hebben de trap verplaatst van de boskant naar de heidekant. Alle bomen en struiken die er door de jaren heen op waren gekomen, hebben we weggehaald zodat je vanaf de top weer vrij uitzicht hebt." De top bevindt zich op een 'duizelingwekkende hoogte'  van 39,2 meter. Dat staat tenminste te lezen op de steen die is aangebracht. We hebben het even gecontroleerd en er is een nog hogere berg in Noord-Holland. Welke dat is zie je hieronder in de uitzending van Natuurlijk Noord-Holland.

De tekst gaat door na de video.

NH Nieuws

Aan de rand van het Gooimeer ligt de Aalberg. Aan de noordzijde loopt deze heuvel af naar de oever van het Gooimeer. Het uitzicht over dit water is geweldig. "Deze heuvel is opgestuwd door de dikke ijslaag tijdens de laatste ijstijd. Het markeert de noordelijke rand van de Utrechtse heuvelrug."

Alleen vanaf deze heuvel heb je nog een weids uitzicht. "Vroeger kon je zelfs vanaf de Tafelberg het water zien. Bovenop die berg brandde soms een vuur als markering voor de schepen op de Zuiderzee. Daarom werd die berg ook wel de 'Kooltjesberg' genoemd." Nu staan de Gooise bossen in de weg van het uitzicht. Dat is bewust gedaan want zo wordt ook de stedelijke bebouwing aan het oog ontrokken en oogt het Gooi natuurlijk en groen.

Snapshot Video 237511 (06:35)
Bomen blokkeren het vrije uitzicht vanaf de Gooise bergen NH Media/Stephan Roest

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via natuurlijknoordholland@nhmedia.nl

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren