ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Twee jaar na verbanning Goois Natuurreservaat voor uitlaatservice: "Ik mis de vrijheid van de hei" | NH Gooi
  • Thema Werk
  • Woensdag 22 maart om 12:00 | bijgewerkt: om 13:28 uur
  • Rosanne van Veen

Iedere dag een ander rondje. Dat zit er niet meer in voor Barbara Kop. Zij is één van de uitlaatservices die twee jaar geleden noodgedwongen een andere locatie moest zoeken om haar werk uit te oefenen. Zij laat tijdens een rondje zes tot acht honden uit en doet dit nu op de aangewezen locatie op Landgoed Pijnenburg. En dat is iedere dag hetzelfde rondje. 

Hondenuitlaatservices Gooi
Hondenuitlaatservices Gooi NH Nieuws

Barbara is enorm dankbaar dat er twee jaar geleden een alternatief is gekomen en dat ze haar hoofd boven water heeft weten te houden. "Ik ben blij dat ik niet failliet ben gegaan en nog steeds mijn eenmanszaak heb", vertelt ze. Volgens haar hebben uitlaatservices van buiten 't Gooi het voor de de andere verpest. "Uitlaatservices uit Almere, Amsterdam en Utrecht hebben ervoor gezorgd dat het te gek werd in het Goois Natuurgebied."

Ze baalt er enorm van dat ze niet meer de vrijheid heeft om dagelijks een andere ronde te doen. "Het Goois natuurgebied was gratis en nu moeten we huur betalen om te lopen op het landgoed. We hadden achteraf liever betaald voor een vergunning, daar had het Goois Natuurreservaat ook nog wat aan gehad", vertelt ze. Barbara huurt haar plek voor een wandelroute in het Kievitsdal. "Het is geen ronde van een uur maar er zijn veel zijpaadjes en je kunt er echt wel een leuke ronde van maken."

"De honden hebben het ook heel erg naar hun zin, het is daarom ook altijd een ander rondje want ik heb niet altijd dezelfde honden. Maar toch mis ik het Goois Natuurgebied en de vrijheid om iedere dag ergens anders te lopen." 

Frictie 

Volgens Peter Kampen van het Goois Natuurreservaat (GNR) gaat het hartstikke goed met de maatregel. "Het was even wennen maar het laatste jaar zijn er geen overtredingen meer en is het rustiger in het gebied", aldus Peter Kampen van GNR. Op hoogtepunten kwamen er volgens GNR 45 uitlaatservices in het gebied. 

Volgens hem hoeven boswachters niet meer in te grijpen en komen er zelfs positieve reacties van eigenaren van de hondenuitlaatservices, waarbij ze beamen de maatregel in eerste instantie wel als zwaar hebben ervaren maar het nu goed begrijpen en ook vrede hebben met de nieuwe aangewezen locatie. "De frictie tussen recreanten en uitlaatservices is er nu natuurlijk ook niet meer dat is voor hen ook fijn", voegt hij daaraan toe. 

De tekst gaat door.

Totale onzin, vindt Barbara. "Wij veroorzaken niet de overlast die te lezen is in alle artikelen destijds", reageert ze. "Ik loop met zes tot acht honden aangelijnd, en volgens de artikelen zouden er reeën doodgebeten zijn en wordt de natuur verstoord."

Ook Marleen Palmer van hondenopvang Joppes Academie kan zich dit niet voorstellen. "Ik denk eerder dat al die sportclubjes en fietsers voor overlast en onrust zorgen in de natuur", reageert Marleen.

Als reactie op het aantal uitlaatservices dat volgens GNR gemeten is op 45, reageert ze vol ongeloof. "Nou, misschien als je alles bij elkaar optelt. Maar er kwamen ook veel services uit hele andere regio's. Ze hadden beter net als in het Amsterdamse Bos vergunningen kunnen hanteren." Voor haar is de aangewezen locatie op het Landgoed te ver weg. Door hoge huur en het onmogelijk maken van een goede locatie gaat zij stoppen met haar opvang in Weesp. "Mijn collega gaat verder met een speelweide waar ik wel nog mijn trainingen kan doen." 

Overlast fietsers

De overlast van fietsers in het natuurgebied is duidelijk merkbaar bij de recreanten. Bij een middagje verslag door NH Nieuws op de heide werd als snel duidelijk onder wandelaars en hondeneigenaren dat ze de groepen fietsers beu zijn. "Daar moeten ze echt wat aan doen, je schrikt je rot als zo'n peloton je inhaalt. Je hond wordt bijna omver gereden", vertelt een vrouwelijke wandelaar met twee honden.

Een man geeft ook aan dat het gevaarlijk is, "Jonge kindjes kunnen amper vrij rondlopen als je even naar de heide gaat." Peter Kampen van GNR beaamt dat de fietspaden en wandelpaden door beide groepen gebruikt mogen worden, alleen is het nu zo druk dat de twee elkaar in de weg zitten. Daarvoor is een onafhankelijk onderzoek gestart. Eind mei komt het advies van het onderzoek en zal blijken welke maatregelen GNR gaat toepassen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren