Als de gemeente Eemnes de plannen voor de Laarderweg doorzet, wordt de drukste weg van het dorp volgens omwonenden alleen maar onveiliger. Door het verkeer daar voorrang te gaan geven, verandert de straat in een racebaan, zeggen zij. Ze roepen de gemeenteraad met klem op het plan terug te draaien.

De zorgen onder bewoners van de Laarderweg zijn groot. Al lange tijd vragen zij de gemeente om maatregelen om hun straat veiliger te maken. Dagelijks rijden er zo’n zesduizend voertuigen over de weg.
Verkeer op de weg heeft nu nog geen voorrang en er geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Veel automobilisten rijden er alleen te hard; de gemiddelde snelheid ligt rond de 40 kilometer per uur.
Bijna-ongelukken
Fietsers zijn extra kwetsbaar op de Laarderweg, waar ze de rijbaan delen met vaak te hardrijdende auto’s. Soms fietsen ze over rood asfalt, soms is hun plek slechts met witte strepen gemarkeerd. Volgens bewoners zijn bijna-ongelukken aan de orde van de dag, mede doordat niet iedereen op tijd reageert op verkeer van rechts uit zijstraten.
Lees ook
-
Van asfaltonderhoud naar miljoenenproject: Eemnes pakt drukste weg toch grondig aan
Maandag 14 april om 12:32
Waar de gemeente eind 2023 nog van plan was het asfalt te vernieuwen en de stoep en de parkeerplaatsen aan te pakken, ligt er nu een herinrichtingsvoorstel op tafel. Doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren, duidelijker te maken dat het om een 30-kilometerweg gaat en het verkeer in de straat te verminderen.
Dit nieuwe inzicht is mede gekomen op aandringen van omwonenden. Zij gaven onder meer Veilig Verkeer Nederland (VVN) de opdracht om goed te kijken naar de plannen van de gemeente. Die concludeerde dat de gemeente een tik op de vingers verdient.
Wethouder Theo Reijn heeft het Laarderwegplan aangepast, maar zijn nieuwe voorstel schiet alsnog het doel compleet voorbij, aldus de omwonenden.
"Dit is selectief winkelen: het makkelijke deel overnemen, maar de moeilijke, maar essentiële maatregelen negeren"
"Het kernprobleem blijft over", zegt Tijmen Smit, woordvoerder namens de bewoners. "De gemeente wil de Laarderweg als voorrangsweg inrichten, terwijl het tegelijkertijd niet de noodzakelijk snelheidsremmende maatregelen implementeert."
"Dit is selectief winkelen in de richtlijnen", vervolgt Smit. "Het makkelijke deel overnemen van een voorrangsweg, maar de moeilijke, maar essentiële veiligheidsmaatregelen: de frequente snelheidsremmers, negeren."
Zonder obstakels
Smit zegt dat de politie geadviseerd heeft om de Laarderweg niet als een zogeheten 'GOW30-weg' in te richten. Die term staat voor 'gebiedsontsluitingsweg' met een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur. Een van de eisen van zo'n weg is dat lange rechte stukken zonder obstakels voorkomen moeten worden.
"Mocht de gemeente de weg toch volgens die richtlijnen inrichten dan moet ze alle bijbehorende maatregelen implementeren, wat niet gebeurt", benadrukt Smit.
Negatief advies
Volgens de bewonerswoordvoerder heeft de politieadviseur gewaarschuwd dat hij een negatief advies gaat geven over het huidige ontwerp bij het Verkeersbesluit. Dan gaat het vooral over het wijzigen van de voorrangssituatie. Als de politieadviseur dit inderdaad doet, dan is de gemeente aansprakelijk bij verkeersongevallen, zo geeft Smit aan.
Volgens wethouder Reijn is een eenduidige inrichting juist een wens van de politie. Als elke zijstraat een andere voorrangsregel krijgt, is dat volgens hem niet te handhaven. Mede op basis van dat advies koos de gemeente ervoor om verkeer op de Laarderweg voorrang te geven, zo zei Reijn vorige maand tegen NH.
Tekst gaat verder onder de foto.

Bewoners van de Laarderweg en omliggende straten pleiten samen met Veilig Verkeer Nederland juist voor het behoud van de huidige voorrangssituatie waarbij verkeer van rechts voorrang heeft. De zijstraten werken volgens hen als natuurlijke snelheidsremmers.
Luisterend oor
Met deze en andere argumenten hopen de bewoners gehoor te vinden bij de gemeenteraad. Zij verwachten dat dit resulteert in een duidelijke aanpassing van het voorstel. Maandag buigt de gemeente zich over de kwestie.
"Een 30-kilometerweg moet zichzelf kunnen handhaven", benadrukt Smit. "De huidige voorrang van rechts doet dat, het nieuwe ontwerp niet. Wat de gemeente voorstelt, maakt het onveiliger en is ook juridisch risicovol."
Lees ook
-
Bewoners drukste straat Eemnes eisen meer verkeersactie van gemeente: "Zorg voor gelijkere verdeling"
Woensdag 13 december 2023 om 10:00 -
Eemnes wil wel minder verkeer door drukste straat, maar harde afspraak daarover blijft uit
Donderdag 28 december 2023 om 11:30