ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent "Een boottochtje als medicijn": hoe kankerpatiënten baat hebben bij een middag op het water | NH Gooi
  • Thema Gezondheid
  • Zaterdag 29 april 2023 om 20:00 | bijgewerkt: om 20:10 uur
  • Rosanne van Veen

"Mensen voelen zich zo goed, dat ze 's avonds soms geeneens een medicijn nodig hebben." Stichting VaarKracht organiseert boottochten voor mensen met kanker en hun familieleden. Een middagje het water op doet hen volgens mensen met de ziekte enorm goed. 

Op het water VaarKracht

VaarKracht is een stichting die in Huizen begon met het organiseren van vaartochten voor mensen met kanker. Op lokale schaal konden mensen elf jaar geleden al bij initiatiefnemers Robert Rust en Lieke Idsinga terecht om mee te varen.

Als je op het water bent, vergeet je eventjes dat je ziek bent
Initiatiefnemers VaarKracht Robert Rust en Lieke Idsenga

Inmiddels, nu het vaarseizoen weer van start is gegaan, staan diezelfde Robert en Lieke nog steeds op hun boten om mensen met kanker een mooie dag op het water te bezorgen, maar hebben ze ook door het hele land plekken waar vrijwilligers samen met patiënten de boot in gaan. "Wie had gedacht dat zo'n lokaal initiatief zo'n bereik zou krijgen?", klinkt het bij het echtpaar.

Tekst loopt door na reportage:

NH Nieuws

Lieke Idsinga heeft zelf te maken gehad met borstkanker. "Wij zijn altijd van de watersporten geweest. Dit geeft zoveel voldoening, rust en ruimte. Als je op het water bent, vergeet je eventjes dat je ziek bent." 

Spanning en stress van je afglijden

Lieke en haar partner gunnen anderen dat gevoel ook. "Met zulk weer is het ook echt een cadeautje", zegt Lieke. "Als ze van de boot afstappen, vallen vaak alle spanningen van ze af. Sommigen voelen zich zelfs zo goed dat ze 's avonds na een middagje op de boot geeneens hun medicijnen nodig hebben" vertelt Robert. "Een paar uur op het water is heel helend en bevrijdend."

Jaarlijks kunnen ze met hun stichting zo'n 1600 mensen (patiënten en hun familieleden en vrienden) bedienen. Een team van ruim honderd vaste schippers staat klaar om hun boot ter beschikking te stellen en het water op te gaan met de gasten. Daarnaast zijn nog enkele honderden vrijwilligers landelijk die de stichting ondersteunen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren