ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Plekken gezocht voor opvang asielzoekers: Hilversum wil eerst praten met bewoners | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Gezocht
  • Woensdag 21 juni 2023 om 15:32 | bijgewerkt: donderdag 22 juni 2023 om 10:23 uur
  • Ingmar Meijer

Er is meer opvang van asielzoekers nodig. Daarom gaat ook Hilversum kijken naar plekken waar een paar honderd asielzoekers opvangen kunnen worden. Maar, voordat er concreet gekeken wordt, wordt er eerst gesproken met de Hilversummers zelf. Vanwege nieuwe regels wordt er overigens niet alleen gezocht naar grote locaties, kleine plekken mogen ook. 

Philipsterrein in Hilversum aan de Anton Philipsweg
NH Nieuws / Ingmar Meijer

Hilversum en andere Gooise gemeenten hebben een paar jaar geleden al eens het plan gehad om kleine opvangplekken te regelen. Het ging om locaties waar dan zo'n vijftig mensen onderdak zouden kunnen krijgen. Dat strookte alleen niet met de wensen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat was namelijk op zoek naar grote locaties, waar minstens tweehonderd vluchtelingen terecht kunnen. Gemeenten konden wel kleinere locaties openen maar zij zouden dan opdraaien voor de kosten. 

Geen hard minimum

Sinds begin deze maand is dat veranderd. Het COA kan vanaf nu in samenwerking met het Rode Kruis locaties vanaf vijftig personen beheren en dan is dat getal geen hard minimum. Het is ook duidelijk dat Hilversum, en ook andere gemeenten, meer vluchtelingen moeten gaan opvangen.

Afgelopen maand werd al bekend dat met het oog op de spreidingswet er zeker tweehonderd mensen bijkomen. Hilversum houdt nu rekening met 360 asielzoekers.

Dat zorgt dus ook voor dat Hilversum naar andere en kleinere locaties moet gaan kijken. "Vanwege deze nieuwe ontwikkeling vervalt ons argument om vanwege de vereisten van het COA om voor één, maximaal twee locaties te gaan", stellen burgemeester en wethouders.

Hilversum vangt op twee locaties vluchtelingen uit Oekraïne op. Het gaat om langdurige opvanglocaties. Op het Arenapark kunnen vierhonderd Oekraïners voor maximaal vijf jaar terecht en op het Philipscomplex is plek voor maximaal vijfhonderd vluchtelingen. Zij kunnen daar uiterlijk drie jaar blijven.

En dan vangt de gemeente ook nog eens asielzoekers op in hotel. Zo'n 150 verblijven in Hotel Gooiland. Daarnaast zitten er nog 134 Oekraïense vluchtelingen in diverse hotels. Dat duurt voor een dikke zestig van hen nog maar tot juli. De gemeente verlengt namelijk niet. Alleen de 72 mensen die in Hotel Ravel zitten hebben wat langer de tijd. Dat contract loopt op per 1 januari.

Geen pasklaar antwoord

Nu de nieuwe regels zijn in gegaan, ligt de vraag voor waar Hilversum het aantal opvanglocaties kan gaan uitbreiden. De gemeente benadrukt dat zij zelf daar nog geen pasklaar antwoord op heeft. Dat is namelijk ook afhankelijk van hoe de inwoners erover denken.

"Daarom leggen wij deze vraag voor aan inwoners in het gesprek met de stad. Voor de uiteindelijke keuze van één of meerdere locaties blijft het voor het college wel randvoorwaardelijk dat de uitvoerbaarheid overeind blijft, vanuit zowel het perspectief van de Hilversummers zelf in termen van de belasting die het vraagt als de ambtelijke organisatie", zo geeft het college aan. 

Nog voor de zomervakantie

Nog voor de zomer wil de gemeente al ideeën, meningen en zorgen ophalen bij de Hilversummers. Volgende maand verzorgt de gemeente tussen 3 en 21 juli naar eigen zeggen in iedere wijk twee bijeenkomsten op verschillende momenten. Bij iedere sessie is maximaal plek voor twintig personen, die zich vooraf moeten aan melden. Het gaat om zestien fysieke en nog eens twee online-bijeenkomsten. Ieder keer is de centrale vraag: Wat is er nodig om in Hilversum 360 asielzoekers op te vangen?

Daarnaast zijn er nog andere bijeenkomsten. Hilversum regelt eveneens straatgesprekken, bijvoorbeeld op de markt of op een school of sportclub. 

Aan het eind van het jaar hakt de politiek de definitieve knoop door en moet duidelijk zijn welke locatie of locaties gaan dienen als opvang. Dat is de afronding van het hele proces. In september en oktober wil de gemeente nog dieper ingaan op de materie met inwoners, experts en samenwerkingspartners.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren