ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Leegstaande woningen in Kerkelanden; Spinozahof krijgt 'combinatiewoningen' | NH Gooi

Leegstaande woningen in Kerkelanden; Spinozahof krijgt 'combinatiewoningen'

  • Regio Hilversum
  • Woensdag 20 september 2023 om 10:17 | bijgewerkt: donderdag 21 september 2023 om 17:52 uur
  • Erik Bootsman

Twee lege eengezinswoningen, opgestapelde post achter de voordeur, welig tierend onkruid in de tuin en geen enkele activiteit. Bewoners van de Spinozahof in de wijk Kerkelanden in Hilversum vragen zich al langere tijd af waarom deze twee grote hoekwoningen, in een tijd van grote woningnood, leeg staan. 

"Toen ik hier bijna een jaar geleden kwam wonen, stond het huis naast mij al lang leeg", zegt de buurvrouw op het moment dat NH Gooi een rondje door de straat doet. Waarom de woningen leegstaan weet ze niet, maar ze ziet of hoort er in elk geval nooit iemand.

"Toen ik hier bijna een jaar geleden kwam wonen stond het huis naast me al lang leeg"
Bewoner Spinozahof

Navraag bij woningbouwvereniging De Alliantie leert dat de woningen leeg staan in verband het project Combinatiewoningen. Dit is een project waarbij twee zelfstandige woningen samengevoegd worden tot één woning.

Splitsing

Per samengevoegde woning is dan één helft voor iemand met een zorgbehoefte, de andere helft is voor iemand die daarbij mogelijk ondersteuning kan bieden. Op dit moment wordt er hard gewerkt om binnen het bestaande pand de zelfstandige woningen te realiseren.

"We verhuren woningen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk door, omdat er veel mensen zijn die wachten op een betaalbare huurwoning", laat de woordvoerder van De Alliantie weten. Toch gaat het nog even duren. De aanvraag voor de vergunning ligt bij de gemeente. Ook moeten er aanpassingen in het parkeerbeleid gemaakt worden.

Omdat combinatiewoningen een nieuw concept zijn, neemt de realisatie enige tijd in beslag. Om onduidelijkheid over de leegstand te voorkomen, overweegt de woningbouwvereniging informatie over de combinatiewoningen op de panden zelf te zetten. De tijdelijke leegstand is daarmee dan verklaard.

Nog even afwachten

Het initiatief van De Alliantie past goed binnen de woonvisie van de gemeente Hilversum en sluit aan op een behoefte van een steeds meer vergrijzende wijk. "We zijn dan ook erg blij met dit initiatief." laat een woordvoerder van de gemeente Hilversum weten.

De Alliantie heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor deze woningen, maar die voldoet op een aantal kleine punten niet helemaal aan de regels. Daarover is op 19 september een gesprek met de Alliantie over geweest. Zij passen het plan op enkele onderdelen aan zodat het wel past binnen de regels.