Bij inwoners van de Naardense wijk Ministerpark lag er afgelopen week een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit (NVWA) op de deurmat. 'Bestrijding Aziatische tijgermug' stond er met grote rode letters op. In een straal van 500 meter van de straat Binnenhof zou deze exotische mug tweemaal gespot zijn. Moet 't Gooi zich zorgen maken? NH Gooi zet de feiten op een rij.
De tijgermug vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. In 2005 werd de mug voor het eerst gespot en sindsdien verschijnt hij regelmatig in Nederland. Ook dit jaar zijn er meerdere meldingen geweest van de tijgermug in Nederland.
Door middel van internationale transport heeft de mug zijn weg naar Nederland, en andere delen van Europa en Noord-Amerika, kunnen vinden. De eitjes overleven de tocht hierheen, ook in droge of koude periodes, en komen uit als ze in contact komen met water.
Spotten
Er worden regelmatig inspecties gedaan bij bedrijven die 'Lucky Bamboo' en tweedehands banden verkopen. Volgens het RIVM is de kans klein dat als men denkt er een gezien te hebben, dat het daadwerkelijk ook deze mug is.
Er is zeer specialistisch werk om ze te kunnen onderscheiden van de andere ruim 20 muggensoorten die in Nederland voorkomen. Ook omdat de mug erg klein is en niet groter is dan een muntje van 10 cent.
Voortplanten
De muggen leggen hun eitjes in kleine, ondiepe plasjes water. Om te voorkomen dat deze mug zich ergens vestigt is het mogelijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Ondiepe wateren, zoals bakken, containers, emmer en lege bloempotten kunnen opgeruimd worden.
Vaak is het legen van de objecten na een regenbui al genoeg. Grote wateroppervlakten zoals kanalen en sloten zijn geen geschikte broedplaats.
Ziektes
Voornamelijk overdag is de tijgermug actief, maar de steek van de tijgermug is niet vervelender dan die van de muggen die we al kennen. Wél kunnen de muggen ziektes meedragen, zoals knokkelkoorts en chikungunya.
Echter komt deze ziekte niet in Nederland voor en is de tijgermug hier niet gevestigd. Daardoor is de kans op een van deze ziektes door een beet van de mug verwaarloosbaar klein.
"Als de mug meereist vanuit een land waar deze ziekte aanwezig is, is er een kans dat de mug het meeneemt. In theorie kan dit, maar hebben we meer te maken met de nakomelingen van de muggen. Die zijn geen dragers meer en kunnen geen mensen besmetten", aldus een arts van het RIVM. Meer informatie hadden de GGD en het RIVM hier nog niet over.
Bestrijden
Bij de bewoners en bedrijven die afgelopen week de brief hebben gekregen kan de aankomende weken mogelijk aangebeld worden door bestrijders van het bedrijf Anticimex en de NVWA. Dit om de tuin of het bedrijventerrein te inspecteren op de tijgermug.