Den Haag mag blijven vragen of Hilversum nu nog meer noodopvangplekken wil regelen voor vluchtelingen, maar het antwoord is nee. Dat heeft de gemeente in de afgelopen maand al twee keer duidelijk gemaakt aan staatssecretaris Van der Burg van Justitie. Hilversum snapt de urgentie, maar snel extra opvang regelen doorkruist het proces waar de gemeente al maanden mee bezig is. Dat is een traject dat moet leiden tot de komst van 360 vluchtelingen. "We willen ondertussen geen nieuwe stappen zetten", klinkt het.
Nog voor de zomervakantie is de gemeente zich gaan voorbereiden op de Spreidingswet. Hoewel het nu onzeker is of deze wet, die gemeenten gaat dwingen meer vluchtelingen op te vangen, er daadwerkelijk komt, besloten de Hilversumse bestuurders 'het gesprek met de stad aan te gaan', zoals ze dat in het raadhuis noemen.
Eigen asielbeleid
Met het oog op die nieuwe wet houdt Hilversum rekening met een nieuwe opvangtaak: nog eens 360 opvangplekken regelen. Om dat goed te vorm te geven, is wethouder Bart Heller van Vluchtelingenopvang samen met onafhankelijk platform Hilversummers.nl, bij de inwoners gaan peilen wat hun wensen, zorgen en ideeën zijn.
Hierdoor moet de gemeente een goed beeld krijgen wat er leeft in de samenleving. In december is op basis van al het opgehaalde het woord aan de gemeenteraad over het lokale asielbeleid.
Lees ook
-
Vooral 'heel veel luisteren': Hilversum praat met bewoners over opvang extra asielzoekers
Maandag 10 juli 2023 om 05:20 -
Plekken gezocht voor opvang asielzoekers: Hilversum wil eerst praten met bewoners
Woensdag 21 juni 2023 om 13:32
Het is van belang dat de gemeente dit 'zorgvuldige proces', zoals de omschrijving luidt, helemaal doorloopt. In Hilversum snappen ze dat de druk op aanmeldcentrum Ter Apel omlaag moet, maar in dit geval is het waarmaken wat je beloofd hebt.
Afspraak is afspraak
"We hebben aan het begin van dit traject afgesproken dit traject niet met extra noodopvangplekken te doorkruisen en hebben de aanvraag voor extra plekken vanuit die afspraak afgewezen. Dit hebben we ook al eerder aan de directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers medegedeeld", is de reactie aan NH.
Daar komt bij dat Hilversum naar eigen zeggen al een flinke bijdrage levert. Zo vangt de gemeente bijvoorbeeld meer Oekraïense vluchtelingen op dan gevraagd. 972 personen om precies te zijn. De gemeente heeft langdurige opvang geregeld in het Thebepand op het Arenapark, het Philipscomplex aan de Anton Philipsweg en Hotel Ravel aan de Emmastraat.
Privékamers
Meer plek creëren in bestaande opvanglocaties, zoals op het Philipsterrein, is ook geen optie, zo geeft de gemeente duidelijk aan. "Het Rijk vraagt ons gezien de landelijke druk nog meer op te vangen. Maar dit zou betekenen dat we op de locaties gemeenschappelijke ruimtes moeten veranderen in privékamers, wat de leefbaarheid op de locaties teveel onder druk zou zetten."
Daar komt nog eens bij dat Hilversum sinds april vorig jaar vluchtelingen (niet-Oekraïners) onderdak biedt in Hotel Gooiland. In het begin waren dat er enkele tientallen. Inmiddels zijn het 148 personen die daar verblijven. "Dat is een groot deel van wat van onze regio wordt gevraagd", merkt de gemeente op. De Gooi en Vechtstreek zou 450 vluchtelingen moeten opvangen, maar haalt dat aantal nu niet.
Een deel van het hotel aan de Emmastraat fungeert nog wel even als noodopvang. Vorige week is namelijk besloten de opvang te verlengen met nog minstens een jaar. Dat betekent dat de vluchtelingen hier zeker tot eind 2024 kunnen blijven.
Lees ook
-
Hilversums hotel biedt zeker nog een jaar onderdak aan asielzoekers
Maandag 16 oktober 2023 om 10:32 -
Philipscomplex gaat open voor Oekraïense vluchtelingen
Vrijdag 14 april 2023 om 13:30 -
Langdurige opvanglocatie voor Oekraïners in Hilversum is klaar: zo ziet 't eruit
Vrijdag 03 februari 2023 om 16:42