De inzet van jongerencoaches blijkt een goed middel te zijn om jongeren in de Gooi en Vechtstreek aan een baan te helpen. Meer dan 350 jongeren zijn via hen aan werk of een opleiding gekomen. Omdat deze werkwijze in de aanpak van de jeugdwerkloosheid zo aanslaat is besloten dit nu ook in te gaan zetten in de reguliere dienstverlening.
De gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren, ook wel bekend als HBEL, zijn de voortrekkers van deze aanpak. Vier jaar geleden hebben zij een actieplan omarmd met als doel de jeugdwerkloosheid terug te gaan dringen in de vier Gooise dorpen. Binnen vier jaar moeten 254 jongeren aan de slag zijn. Dat kan een baan of een studie zijn.
In deze gemeenten heeft namelijk ongeveer 40 procent van de jongeren tussen de 16 en 27 jaar geen zogeheten startkwalificatie, ofwel de vaardigheden of opleiding om aan een baan te beginnen. Dit aandeel jongeren is eigenlijk representatief voor de hele regio.
Niet zelfstandig aan de slag
Het gaat daarbij om jeugdigen die door allerlei omstandigheden niet zelfstandig de arbeidsmarkt op kunnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontbreken van een opleiding, het hebben van fysieke of mentale problemen of andere (sociale) oorzaken; het kan allemaal bijdragen aan een afstand tot de arbeidsmarkt.
Mede dankzij de inzet van jongerencoaches blijkt de doelstelling een jaar eerder te zijn behaald en is het aantal geholpen jongeren ruimschoots overschreden. En vanwege dit succes is besloten om de inzet van deze coaches in te zetten in de reguliere dienstverlening.
Jongerencoaches kunnen aan de hand van diverse programma's de jongvolwassenen begeleiden richting de arbeidsmarkt. Uiteindelijk moeten de jongeren meer zelfredzaam en zijn in deze economie en maatschappij.
Rekeningen
Het hopelijke eindpunt is een betaalde baan of opleiding, misschien zelfs met studiefinanciering. Als dat niet haalbaar blijkt te zijn dan verschuift de aandacht in die gevallen meer naar het ontwikkelen van sociale zelfredzaamheid, zoals het op tijd betalen van de rekeningen betalen, zelf boodschappen doen en het uitvoeren van huishoudelijke taken.
Ook zijn er jongeren in de vier Gooise gemeenten die vanuit de Participatiewet werkzoekend zijn. Deze groep is weliswaar niet groot maar voor hen is het extra lastig om zonder enige kwalificatie 'economisch zelfredzaam' te zijn, zoals dat heet.
Zij krijgen dan begeleiding in hun zoektocht door meestal een werk/leertraject aan te gaan. De hierboven genoemde wet zorgt ervoor dat meer mensen, ook die met een arbeidsbeperking, werk vinden.