ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bewoners over fietsers in het winkelgebied: 'Oudere mensen maken geen schijn van kans' | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Zaterdag 11 november om 14:02 | bijgewerkt: dinsdag 14 november om 16:59 uur
  • Amanda Algra

Goed nieuws voor de fietsers, want als het aan de gemeente ligt is dit binnenkort toegestaan in het centrum van Hilversum. Op de Groest, Kerkstraat en Kerkbrink geldt nu nog een fietsverbod, maar dat moet na sluitingstijd van de winkels verdwijnen. Fietsers en voetgangers zouden dan veilig de ruimte krijgen, maar inwoners vrezen voor ongelukken.

NH Nieuws

'Een bereikbare stad waar duurzame en veilige mobiliteit de norm is', dit is waar de zogenoemde Agenda Fiets voor staat. Het college van burgemeester en wethouders dient dit voorstel eind van deze maand in bij de raadscommissie.

Dit idee is bedoeld om het fietsgebruik in de mediastad Hilversum maximaal te stimuleren, onder andere door middel van het verbeteren van de kwaliteit van het fietsnetwerk en de toegankelijkheid voor fietsers. Om deze reden komen er doorfietsroutes naar omliggende dorpen en steden, hierdoor zou het veiliger moeten worden voor fietsers – ook zou het zorgen voor tijdswinst.

Veiligheid voorop

De gemeente gaat hierbij een nauwe samenwerking met de Fietsersbond aan om verkeersveiligheid een topprioriteit te maken in de Agenda Fiets. Dit werd nadrukkelijk benadrukt door het college.

Inwoners kunnen hier ook helpen door locaties waar zich regelmatig onveilige verkeerssituaties voor doen door te geven. Hier wordt een speciale kaart voor gemaakt, en de gemeente zegt op haar beurt hier proactief op te gaan reageren.

Wél of niet?

Al jaren staat het kernwinkelgebied bekend om het hebben van veel fietsoverlast. Zo zou er tijdens de coronatijd een fietsverbod in delen van het centrum zijn ingevoerd, met oog op de groeiende terrassen in die tijd. Ook zou men veel last hebben gehad van de vele fietsen die door de straten heen geparkeerd worden.

De gemeente Hilversum kondigde in mei nog aan dat er meer handhaving zou komen op de desbetreffende gebieden, onder het mom van 'meewerken aan een verkeersveilig Hilversum'.

Een zorgpunt is de drukte op de fietspaden: fietsen, bakfietsen, voetgangers en zelfs fatbikes zullen de ruimte moeten gaan delen. Echter zit er een flink snelheidsverschil tussen de deelnemers.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren