Laren gaat na een lang traject de bouwvergunning voor de vijver op de Brink aanvragen. De spiegelvijver, genaamd de Coeswaerde, gaat op de schop om ervoor te zorgen dat het overtollig regenwater kan opvangen. Laren heeft namelijk al jaren last van wateroverlast na zware regenbuien. Maar niet iedere Laarder zit te wachten op een verbouwing van de vijver.
Half december verwacht het college de vergunning aan te kunnen vragen om de Coeswaerde te gaan verbouwen tot een vijver die water kan opvangen. De ambtenaren werken het uit, waarna het college de aanvraag zal publiceren. Met deze stap komt de verbouwing van de vijver na een jarenlang traject van politiek en burgerparticipatie een flink stukje dichterbij.
In de huidige plannen komt het water een stuk lager te liggen en komen er steile taluds langs de rand van de vijver. Ook komt er een trap met een waterpomp dit richting de rand van het water loopt. Dit ontwerp grijpt volgens de gemeente terug naar hoe de vijver rond 1900 uitzag.
Strijd tegen water
Laren voert al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de Coeswaerde. Met het project Laren Regenklaar probeert de gemeente haar inwoners te voorzien van droge voeten.
Het grootste project moet volgend jaar zomer klaar zijn: de Coeswaerde op de Brink moet veranderen in een zogenoemde 'natuurlijke vijver'. Met deze verbouwing moet de nieuwe vijver 1,8 miljoen liter water kunnen opvangen. Na een lang voortraject heeft de gemeenteraad onlangs groen licht gegeven voor deze transformatie.
Tegenstand
Maar de verbouwing van de Coeswaerde valt zeker niet bij alle Laarders in goede aarde. Zo is er inmiddels door een groep bewoners een petitie gestart om de verbouwing te voorkomen. In hun ogen gaat de verbouwing van de vijver ten koste van het 'authentieke dorpsgezicht van Laren'. Verantwoordelijk wethouder Jan den Dunnen laat weten bekend te zijn met deze actie. "Na de publicatie van de vergunning kan je nog altijd bezwaar maken", licht hij toe. "Ik heb de handtekeningen nog niet overhandigd gekregen, maar wanneer dat zover is zullen we hun bezwaren serieus in ogenschouw nemen."
"Dit is besturen", voegt burgemeester Nanning Mol toe. "Dit zijn momenten dat je op een kruispunt komt en een keuze moet maken. Dat je afwegingen maakt tussen regenval en erfgoed."
"Aan het eind heb je altijd mensen die zeggen dat ze het niet mooi vinden. Maar we doen dit niet om lekker op de Brink te gaan spitten, maar vanwege het belang om wateroverlast tegen te gaan", legt Den Dunnen uit. "Dat belang wordt weleens ondergesneeuwd."
Adviezen
Recent kwam ook nog eens dat de externe adviescommissie MooiSticht een negatief advies heeft gegeven voor de verbouwing van de vijver. Zo zouden delen van de plannen 'vanuit monumentenoogpunt ongewenst' zijn. Hierop laat de wethouder weten dat ze na het eerste zogenoemd pre-advies al aanpassingen in de plannen hebben doorgevoerd en dus niet alles van het nieuwe advies zullen meenemen. "We hebben alle adviezen afgewogen, maar het grote belang is dat we de wateroverlast bestrijden", zegt Den Dunnen.
Lees ook
-
Na lijst aan bezwaren: 'verbouwing' van vijver op Larense Brink op losse schroeven?
Dinsdag 21 november 2023 om 13:58 -
Tegenstanders doen 'laatste poging' om Larense spiegelvijver te behouden
Vrijdag 13 oktober 2023 om 16:00 -
Natuurlijke vijver Larense Brink lijkt er te komen: gemeenteraad geeft akkoord
Dinsdag 02 mei 2023 om 14:25 -
Oplossing voor droge voeten bij hoosbuien ligt in Larens verleden: terugkeer van natuurlijke vijver
Maandag 30 januari 2023 om 15:17