ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Extreem hoog water in Goois Natuurreservaat: "Tussen tien en twintig meter boven NAP" | NH Gooi

Extreem hoog water in Goois Natuurreservaat: "Tussen tien en twintig meter boven NAP"

  • Donderdag 28 december 2023 om 20:00
  • Suzette Nesselaar
NH Nieuws

Nooit eerder was het zó nat in het Goois Natuurreservaat in Hilversum. Door de hevige regenval de afgelopen dagen is een groot deel van het natuurgebied flink onder water komen te staan. "Normaalgesproken is hier zo'n anderhalve meter minder water", legt John Didderen uit, boswachter van het Goois Natuurreservaat.

Snapshot Video 246767 (00:21)
Snapshot Video 246767 (00:21)|NH Media

Enkele wandelaars die vandaag het natuurgebied bezochten uiten hun zorgen over de wateroverlast. "Het wordt heel duidelijk dat het niet goed gaat met het milieu en de waterstand, dus dat doet mij wel wat", zegt een van de wandelaars. "Dit kan natuurlijk veel vaker voorkomen", zegt een ander.

"Dus ik vraag me af wat daar de gevolgen van zijn. Wij zitten hier nog redelijk hoog, maar als het zelfs hier al onderloopt, baart dat mij wel zorgen. De bruggen staan letterlijk onder water."

Toch zegt Didderen dat zorgen maken niet nodig is, de hoge waterstand heeft voor dit natuurgebied slechts positieve gevolgen. "De drinkwatervoorraad is weer op voorraad, daarnaast zien we straks fantastische natuur. Er komen mooie planten, bloemen en amfibieën en zoogdieren op af. Liever naar natte plekken dan een droge heide", aldus Didderen.