ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Tegenvaller: verhuizing Hilversumse bibliotheek kost 4 miljoen extra | NH Gooi

Tegenvaller: verhuizing Hilversumse bibliotheek kost 4 miljoen extra

  • Afgelopen maandag om 12:13 | bijgewerkt: om 12:38 uur
  • Gooise streekredactie

De verhuizing van de Hilversumse bibliotheek naar winkelpassage de Gooische Brink valt duurder uit dan verwacht. De bibliotheek heeft vier miljoen extra nodig bovenop de 12,7 miljoen die al begroot was. 

De Gooische Brink passage Hilversum
De Gooische Brink passage - Foto: Anna Schreurs|NH Media

Dat de verhuizing van de bibliotheek duurder zouden zijn dan gepland, werd afgelopen voorjaar al bekend. Nu is ook duidelijk hoeveel precies. De bibliotheek komt vier miljoen euro tekort, een derde van het totale bedrag. 

De verbouwing van de Gooische Brink voor de komst van de bibliotheek is een groot en ingewikkeld project. De winkelpassage moet helemaal worden verbouwd. Wat nu nog losse winkels zijn, wordt straks één grote ruimte voor de bibliotheek. 

Meer werk

Dat het plan duurder uitvalt, komt onder meer doordat er meer technische aanpassingen gedaan moeten worden dan gepland. Het gaat om aanpassen van vloerniveaus, en het plaatsen van extra liften en entrees. Daarnaast moet de glazen voorgevel helemaal worden vervangen. 

Om de verbouwing en verhuizing door te laten gaan, wil de bibliotheek de benodigde vier miljoen euro extra lenen bovenop het bedrag dat al geleend was. De gemeente staat garant voor deze lening. 

Als alles volgens plan verloopt, gaat de nieuwe bibliotheek volgend najaar open. De komst van de bibliotheek naar De Gooische Brink moet het Hilversumse centrum een enorme boost gaan geven. Naast de bibliotheek komt ook Beeld & Geluid met een deel van haar collectie naar het Hilversumse centrum.