De voormalig stortplaats bij Kortenhoef wordt gesaneerd omwille van natuurontwikkeling. Dat heeft de provincie Noord-Holland besloten. De werkzaamheden gaan maximaal 2,5 miljoen euro kosten en gaan uiterlijk over twee jaar van start.
In Kortenhoef ligt de voormalige vuilstort Groenewoud. Het vervuilde terrein is 30 hectare groot en werd in de jaren zeventig gesloten.
Al langer werd met bewoners gesproken over de mogelijke sanering. Uit die gesprekken rolden vijf scenario's, waarbij de provincie nu heeft gekozen voor de optie met zo min mogelijk overlast, werk en kosten. Wel is het verwachte resultaat op milieuhygiënisch gebied minder dan bij andere scenario's.
Met de grote schoonmaak wordt de verspreiding van vervuiling naar het oppervlaktewater aangepakt. Ook worden de sloten en slootkanten opgeschoond en er wordt een kleilaag aangebracht. Later worden dunne deklagen opgehoogd.
De provincie houdt voor, tijdens en na de werkzaamheden in de gaten of er geen vervuiling doorsijpelt naar diepe grond- en waterlagen of het grondwater in de polder. Veel politieke partijen in de Provinciale Staten vrezen dat zware metalen of andere gevaarlijke stoffen alsnog uitspoelen door de werkzaamheden.
Gezondheidsrisico's
Er was onlangs een grote meerderheid voor een motie met het verzoek het gebied pas in te richten als zeker is dat de gezondheid niet in het geding komt en de situatie veilig is voor omwonenden en omgeving.
De gemeente Wijdemeren maakt zich ook zorgen over de bodemverontreiniging rond de stortplaats, maar de provincie benadrukt dat er nu geen onaanvaardbare gezondheidsrisico's zijn. De schoonmaak van het vervuilde terrein zou volgens de provincie wel bijdragen aan een gezondere leefomgeving.
Natuurontwikkeling
Het gebied valt binnen het Natuur Netwerk Nederland (NNN) en grenst aan de Oostelijke Vechtplassen, een Natura 2000-gebied. De provincie wil op de plek van de voormalige vuilstort hoogwaardige natuur ontwikkelen. Dat zei gedeputeerde Rosan Kocken eerder.
De werkzaamheden gaan uiterlijk over twee jaar van start, maar mogelijk al veel eerder.