ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omwonenden vervuilde stortplaats kritisch over plannen provincie: "Hier ga je het niet mee redden" | NH Gooi

Omwonenden vervuilde stortplaats kritisch over plannen provincie: "Hier ga je het niet mee redden"

  • Gisteren om 16:30 | bijgewerkt: om 18:32 uur
  • Lisa Dekker

De plannen van de provincie Noord-Holland om de vervuilde stortplaats Groenewoud bij Kortenhoef te saneren zorgen voor onrust bij omwonenden. Volgens omwonende Jan Hermsen is het voorgestelde plan vooral ‘pleisters plakken’.

Jan groeide op bij de zwaar vervuilde stortplaats Groenewoud
Jan groeide op bij de zwaar vervuilde stortplaats Groenewoud|NH Media

Vorige week woensdag werd duidelijk dat de provincie de voormalige stortplaats van 30 hectare gaat saneren omwille van natuurontwikkeling. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden over twee jaar starten en maximaal 2,5 miljoen euro gaan kosten. 

Jan Hermsen van de Vereniging Land Eigenaren Kortenhoef (VLEK) is niet blij met het besluit van de provincie. "Ik hoop dat er in de loop van de tijd besef komt dat het serieuzer aangepakt moet worden. Want hier ga je het niet mee redden", zegt hij. "Die 2,5 miljoen euro en de opschoning van de slootkanten, dat zijn echt pleisters plakken. Dat gaat gewoon niet werken."

Nachtelijke stort

Hermsen is zelf in de buurt van de stortplaats opgegroeid en herinnert zich nog goed hoe daar in de jaren '70 afval werd gestort. Als kind betrad hij de stortplaats stiekem, op zoek naar verborgen parels. "Je kon er van alles vinden, kinderwagenonderstellen waarmee je een skelter kon bouwen. Maar je wist toen nog niet wat er echt gestort werd."

In onderstaande video zie je hoe vervuild het terrein is. Tekst loopt door onder de video.

NH Nieuws

Het viel Jan als kind al op dat er ook vaak ’s nachts werd gestort. "Als je er later over nadenkt, dan klopte het natuurlijk niet. Er lagen ook van die stalen vaten." Inmiddels is bekend dat de plek van 30 hectare zwaar vervuild is. Er ligt meer dan 1 miljoen kuub afval in de grond. 

Geen rigoureuze schoonmaak

Al dertig jaar wordt er daarom nagedacht over wat er met het vervuilde terrein moet gebeuren. Vorige week kwam de provincie met het plan om maximaal 2,5 miljoen euro te investeren in saneringswerkzaamheden. Hierbij is gekozen voor een aanpak waarbij er een dikke laag klei in de sloten wordt aangebracht. Hiermee moet de uitstroom van vervuild water worden tegengegaan. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afval ligt dertig jaar na sluiting nog steeds verspreid over de voormalig stortplaats in Kortenhoef
Afval ligt dertig jaar na sluiting nog steeds verspreid over de voormalig stortplaats in Kortenhoef|NH Media

Daarmee zet de provincie in op het aanpakken van de zijkanten van het vervuilde gebied. Maar van een rigoureuze schoonmaak, waarbij het hele terrein wordt afgegraven, is geen sprake.

Volgens Maarten Broos, expert bodemsaneringen van de provincie Noord-Holland, gaat dat in de toekomst misschien nog wel gebeuren. "Maar vooralsnog gaan we bezig met de slootkanten. Hiermee haal je het grote probleem van de vervuiling naar de omgeving weg."

Geen definitieve oplossing

Veel omwonenden vinden het huidige plan onvoldoende. Zij hadden het liefst gezien dat alle vervuiling op het terrein gelijk werd aangepakt. "Ik vind het zo jammer dat het niet een keer serieus wordt aangepakt. Je kan het wel voor je uitschuiven, maar dat doen we al dertig jaar", zegt Jan erover.

De provincie wil met het plan ruimte maken voor de ontwikkeling van natuur in het gebied. Afgelopen donderdag werd het nieuwe plan nog uitgelegd aan omwonenden bij een ingelaste bijeenkomst. Maar volgens Jan begrepen veel omwonenden er niks van. "Ik snap dat er haast is met natuur maken, maar pak het dan parallel goed op. Dit is geen definitieve oplossing."

Oud afval komt boven de grond te liggen op de voormalige stortplaats in Kortenhoef
Oud afval komt boven de grond te liggen op de voormalige stortplaats in Kortenhoef|NH Media