ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gemeente moet open en eerlijk communiceren over opvang in Witte Toren | NH Gooi

Gemeente moet open en eerlijk communiceren over opvang in Witte Toren

  • Vandaag om 19:00 | bijgewerkt: om 21:04 uur
  • Petra de Beij

De gemeente Gooise Meren moet open en eerlijker communiceren. Dat is de belangrijkste conclusie uit de talkshow Gooise Hangijzers die vanavond gaat over het moeizame participatieproces in de gemeente Gooise Meren rond de komst van vluchtelingen in Naarden. Over twee weken arriveren de eerste asielzoekers op het terrein achter de Witte Toren, maar daarmee is de kous nog niet af. 

NH Nieuws

Voor 1 januari 2025 moet de gemeente Gooise Meren 394 vluchtelingen hebben opgevangen. Gaat dat nog wel lukken gezien het moeizame participatieproces van de afgelopen maanden? Presentator Ingmar Meijer gaat in gesprek met Romy Santpoort, onderzoeker bij Movisie en deskundige op het gebied van participatie, Ronald Smallenburg van het COA en Pieter Knecht, de woordvoerder namens de boze bewoners.

Eind juni sloeg de vlam in de pan in Naarden toen bewoners via krant erachter kwamen dat er 150 asielzoekers in hun buurt zouden worden opgevangen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de paviljoens die de komende twee jaar als noodopvang moeten gaan dienen. Het COA heeft een inspanningsverplichting om zoveel mogelijk nareizigers te plaatsen.

Maar daarmee is het onderwerp nog niet afgesloten. Bewoners maken zich nog steeds zorgen over de veiligheid, maar ook over de humanitaire omstandigheden van de asielzoekers zelf. Wat de bewoners het belangrijkst vinden is dat de gemeente eerder, maar vooral open en eerlijk moet communiceren. Santpoort geeft aan dat dit voor de meeste gemeenten een belangrijke les is.

Lege stoel

De gemeente Gooise Meren is de grote afwezige in de talkshow Gooise Hangijzers. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van onze redactie per telefoon, mail, app en zelfs LinkedIn-gesprekken hebben wethouder Barbara Boudewijnse en burgemeester Ter Heegde onze uitnodiging om te gast te zijn in onze talkshow geweigerd. De gemeente geeft als reactie dat er al veel is gesproken met inwoners en pers. Dat de focus voor hen ligt op de realisatie van de noodopvang en de komst van de asielzoekers. Het momentum voor dit gesprek is er nu niet naar, maar ‘het bevorderen van een open democratie’ staat wel hoog in het vaandel van dit college.

Gooise Hangijzers is op televisie te zien bij NH Gooi, Ziggo kanaal 40 en online op www.nhgooi.nl. Bij NH Nieuws op www.nhnieuws.nl/gooi