ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Kaalslag zonder kapvergunning op terrein van Huizer steenfabriek, natuurwet overtreden | NH Gooi

Kaalslag zonder kapvergunning op terrein van Huizer steenfabriek, natuurwet overtreden

  • Dinsdag 12 november 2024 om 06:09 | bijgewerkt: om 09:15 uur
  • Pieter Witte

Op het terrein van de voormalige steenfabriek in Huizen heeft een grote kaalslag van bomen en struiken plaatsgevonden. Dat blijkt te zijn gebeurd zonder dat daar vergunningen voor waren. De lokale politiek slaat alarm. De gemeente Huizen gaat met de provincie en de omgevingsdienst kijken of er strafrechtelijk is gehandeld en of de eigenaar een herplantplicht krijgt. 

Kale wallen op het Xella-terrein
Kale wallen op het Xella-terrein|Pieter Witte

Op het zogeheten Xella-terrein, ofwel de oude steenfabriek, in Huizen zijn de afgelopen tijd grote stukken natuur gesloopt. De bosschages aan de randen van het terrein zijn radicaal gesnoeid of weggehaald, waarbij 'bomen zijn afgerukt en biotopen van diersoorten zijn vernietigd'. Enkele oude eiken hebben de kap ook niet overleefd.

Geen kapvergunning

Het terrein had volgens veel groenliefhebbers grote ecologische waarde. De kwestie leidt tot raadsvragen van onder meer de Huizer fracties van PvdA, ChristenUnie en Groenlinks, nadat ze eerder meerdere malen om handhaving en actie hadden gevraagd.

Uit de antwoorden blijkt nu dat er wel melding is gemaakt van sloop van 'opstallen en terreinverharding', maar dat er geen kapvergunning is aangevraagd door de eigenaar.

Huizen zegt de natuurvernietiging te betreuren en steekt een beetje hand in eigen boezem. De bevoegde overheden zijn niet in staat gebleken 'passend te handelen', ofwel de kaalslag te voorkomen. De gemeente vindt dat ze beter had moeten reageren, maar gaat nu in elk geval wel aandringen op herplanting.

Rigoureus kapwerk
Rigoureus kapwerk|Pieter Witte

Op het terrein zou eerst gewoon sloop plaatsvinden, maar er is geen melding gemaakt van groen dat zou verdwijnen. Daar is ook een aparte een vergunning voor nodig, die niet is aangevraagd. Daar gaat dan niet de gemeente, maar de provincie over. En die laat op haar beurt alle vergunningen, handhaving en de eventuele herplantplicht weer over aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.

Bos en dieren

Die laatste instantie gaat ook over de kapvergunning als het gaat om het rooien van hele bossen. Volgens de definitie in de Wet Natuurbescherming is er al snel sprake van een bos als je buiten de bebouwde kom een groep bomen en struiken hebt. En in de Gooise omgeving heb je dan ook vaak te maken met beschermde diersoorten. Onduidelijk is nog welke dieren te lijden hebben gehad van het rigoureuze snoeiwerk.

Hoe zoveel van het groen heeft kunnen verdwijnen, zonder dat de gemeente er vanaf wist, komt door gebrekkige informatie en door het feit dat het gaat om een particulier terrein. De gemeente heeft toestemming van de eigenaar nodig om te kunnen controleren. De omgevingsdienst is uiteindelijk wel op de hoogte gebracht en is gaan kijken maar toen bleek de boel er al kaal bij te liggen.

Nu moet er in elk geval bepaald worden of er strafrechtelijk gehandeld is en of de eigenaar een nieuw bos moet aanleggen. De gemeente zelf gaat er ook alles aan doen om groen te beschermen. Zo komt er onder andere een 'bomenbeleidsplan' om belangrijke bomen te behouden. En sneller en beter overleg met de andere overheden moet dit soort kwesties ook voorkomen, hoewel daar volgens de gemeente nooit garanties voor zijn.