ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent OM eist vijf jaar cel tegen Amsterdammer na vondst 500 kilo cocaïne in Naarden | NH Gooi

OM eist vijf jaar cel tegen Amsterdammer na vondst 500 kilo cocaïne in Naarden

  • Vandaag om 12:47 | bijgewerkt: om 12:48 uur
  • Eva Doesborgh

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen een 27-jarige Amsterdammer, nadat ze hem bij een inval in een Naardens bedrijfspand aantroffen. In dit pand lag zo'n 500 kilo cocaïne en een pistool.

Inval in bedrijfspand Nikkelstraat Naarden
Inval in bedrijfspand Nikkelstraat Naarden|Inter Visual Studio / Casper Bunschoten

Op 22 februari deed de politie een inval in een bedrijfspand aan de Nikkelstraat in Naarden. Dit gebeurde naar aanleiding van een anonieme tip, waaruit bleek dat er mogelijk een drugslab in het pand zat. Een lab zat er niet, maar er werd wel een grote hoeveelheid harddrugs gevonden. Daarnaast werden er spullen om de drugs mee te verpakken en een vuurwapen aangetroffen. De verdachte was op het moment van de inval de enige aanwezige in het pand.

Slaapplek

De verdachte verklaart dat hij wel eens in het pand aanwezig was omdat hij op zoek was naar een slaapplek. "Ik was bij mijn ouders ingeschreven, maar verbleef grotendeels bij mijn vriendin. Als we te veel op elkaars lip zaten was dit een fijne plek om even alleen te zijn", legt hij uit. Na onderzoek van zijn mobiele signalen bleek de Amsterdammer ook in november 2023 meermaals in het pand te zijn verbleven.

Op het moment van de inval stond het pand vol met dozen waar in totaal honderden kilo's cocaïne inzaten. De verdachte zegt dat dit hem niet is opgevallen tijdens zijn verblijf. Hij was blij dat hij in het pand mocht blijven slapen, dus stelde verder geen vragen. "Ik ben geen persoon die gaat rondneuzen in andermans spullen", verklaart hij. Ook van het wapen zegt hij geen idee te hebben gehad.

Beveiliging

In het pand lag cocaïne met een totale straatwaarde van 20 miljoen euro. Bij zulke grote hoeveelheden worden vaak maatregelen getroffen voor diefstal. Vaak is dit in de vorm van permanente bewaking vanuit het pand zelf, en dat lijkt volgens de officier van justitie ook hier het geval: aan de buitenkant van het pand waren twee camera's geïnstalleerd. Deze beelden waren te zien vanuit twee monitors in het pand. Daarnaast lag er een geladen pistool binnen handbereik en waren er rookmachines geïnstalleerd, om de ruimte vol te laten lopen met rook.

Er is geen DNA van de verdachte gevonden op het pistool en de drugsverpakkingen. Wel is zijn DNA gevonden op een cryptotelefoon, dit is een telefoon met extra beveiliging om veilig te kunnen communiceren. Het is de recherche niet gelukt om deze te kraken. De verdachte ontkent dat deze telefoon van hem is.

Volgens de officier van justitie zou het een te groot risico zijn als criminelen iemand in dit pand toe zouden laten die van niks weet, zoals de verdachte doet verklaren. "In plaats van iemand in het pand te zetten die vijanden kan uitschakelen, zou er iemand worden binnengelaten die niks weet. Dat is een enorm risico. Voor andere criminelen, of als meneer gaat rondneuzen en argwaan zou krijgen", zegt de officier. Volgens hem duidt het erop dat de verdachte heeft gediend als beveiliger.

De verdachte zegt dat hij geen idee had van wat zich in het pand afspeelde en denkt dat de mensen hem daar gewoonweg vertrouwden. "Ik ben niet het type dat in staat is om iets te bewaken", zegt hij. Zijn raadsvrouw onderstreept dit: "Hij komt uit een keurig gezin, is first offender en heeft zelfs nog nooit een boete gekregen."

Op 27 november doet de rechtbank uitspraak.