Met cameratoezicht, samenscholingsverboden en gebiedsontzeggingen moeten nieuwe rellen tijdens oud en nieuw uitblijven bij Winkelcentrum de Kostmand in Huizen. Burgemeester Niek Meijer trekt het hele register open om de jaarwisseling dit keer rustig en veilig te laten verlopen. Dat kan alleen met een andere aanpak.
Even terug naar de eerste dag van 2024. Ondanks diverse maatregelen in en rond het winkelcentrum in Huizen ging het er helemaal mis. Een grote groep jongeren bracht met zwaar vuurwerk vernielingen aan en gooide stenen en vuurwerk naar de politie die de situatie onder controle probeerde te krijgen. Pas toen de Mobiele Eenheid (ME) aankwam, werd het rustig.
"Dat was iets dat in onze gemeente nog niet eerder op deze schaal en met deze intensiteit was voorgekomen", constateert de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Dat dus nooit meer en om nieuwe escalatie te voorkomen, is een andere aanpak vereist.
Duidelijke handvatten
Samen met medewerkers van de politie, openbaar ministerie en de gemeente is in de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe benadering voor de komende jaarwisseling. Dit plan moet ook meteen duidelijke handvatten bieden voor de nieuwsjaarvieringen erna. Dan gaat het er vooral om maatregelen in en bij Winkelcentrum de Kostmand.
Verbinden en begrenzen zijn de kernwoorden van deze nieuwe aanpak, zo meent de burgemeester. De maatregelen die Huizen nu neemt, zijn er dan ook vooral opgericht om ongeregeldheden te voorkomen in plaats van handhavend op te moeten treden.
Strikte handhaving
Zo is de Kostmand straks één van de drie aangewezen vuurwerkvrije zones (de Oostermeent en het Holleblok zijn de twee andere). De burgemeester zegt dat hij wil dat er 'strikt gehandhaafd' wordt op het samenscholingsverbod, dat ook gaat gelden in de Kostmand. En dan voornamelijk op de doelgroep van 14 tot en met 30 jaar, die zich schuldig maakt aan overlastgevend gedrag.
Lees ook
-
Politie start onderzoek naar groep jongeren na nieuwjaarsrellen in Huizen
Maandag 29 januari 2024 om 11:10
Tevens wijst Meijer op de bevoegdheid die hij heeft als burgemeester om personen tijdelijk de toegang te ontzeggen tot een bepaalde plek in Huizen. Mensen die eerder aanwijsbaar de openbare orde hebben verstoord, bijvoorbeeld in de Kostmand, kunnen een gebiedsontzegging krijgen.
In de periode voor de jaarwisseling gaat Huizen straatcoaches, een nieuw fenomeen in de Gooise gemeente, op pad sturen. Zij treden voornamelijk in contact met jongeren en gaan met hen in gesprek. Het aanhalen van de banden moet er vooral voor zorgen dat handhaven later niet nodig is, omdat de jeugd weet wat er van hen verwacht wordt.
'We zijn er voor u'
Om het zekere voor het onzekere te nemen, is er rond oud en nieuw handhaving op straat. Als er toch sprake is van overlast in de Kostmand, het Oude Dorp of de Oostermeent dan zijn er boa's en politieagenten om op te treden. Dit om het beeld van afgelopen keer, dat er niet wordt opgetreden, te voorkomen. "Wij willen dit jaar een signaal afgeven naar de inwoners en ondernemers van de genoemde locaties: wij zijn er voor u", aldus Meijer.
Daarnaast gaat de burgemeester kijken naar het plaatsen van camera's in en rond het winkelcentrum. Met het cameratoezicht moeten ordehandhavers sneller kunnen reageren, waardoor situaties minder gauw uit de hand moeten lopen, zoals dat de afgelopen keer is gebeurd.
"Wij werken er keihard aan om een betrouwbare lokale overheid te zijn"
De camera's zouden nog een groot voordeel kunnen hebben, zo stelt Meijer. "Daarbij kunnen ze achteraf ook dienen ter bewijsvoering, mochten strafbare feiten toch niet voorkomen kunnen worden", luidt de argumentatie.
Geduld
Maar het allerbelangrijkste blijft het bouwen aan goede relaties. De verbinding blijven zoeken, zoals de gemeentelijke wens luidt. Dat vraagt wel om geduld. "Wij werken er keihard aan om een betrouwbare lokale overheid te zijn, waar inwoners, ondernemers en bezoekers op kunnen bouwen. Dat heeft wel tijd nodig", geeft Meijer aan in zijn schrijven.
Dat verder bouwen zit hem in de weg die Huizen al is ingeslagen in deze wijk. Daarom gaat de gemeente door met het organiseren van buurtbijeenkomsten, pop-up-stands, de integrale jeugdaanpak en de manier waarop de Kostmand wordt onderhouden. "Deze initiatieven zullen enkele jaren in beslag nemen om merkbaar vruchten af te werpen", besluit de burgemeester.
Lees ook
-
Gooise burgemeesters voelen niets voor regionaal vuurwerkverbod: "Alleen landelijk verbod helpt"
Maandag 06 mei 2024 om 10:35