Wanneer een groep Huizers geen gelijk krijgt in hun kort geding, moeten ze bijna 800 euro aan proceskosten van zowel de gemeente Huizen als de netbeheerder Liander betalen. Dat heeft de rechter vanmiddag besloten in een kort geding in de rechtbank Utrecht. De omwonenden zijn tegen de verkoop van een groenstrook van de gemeente aan Liander om daar elektriciteitshuisje te plaatsen, daarom zijn ze een kort geding gestart.
De gemeente Huizen wil een groenstrook verkopen aan netbeheerder Liander, zodat daar een elektriciteitshuis op kan worden gebouwd. Dit zou noodzakelijk zijn om de buurt in de toekomst van elektriciteit te voorzien.
Maar een groep omwonenden van deze groenstrook is het niet eens de komst van het trafohuisje en met de gang van zaken. Zij stellen dat het te dicht bij hun woningen staat en dat de gemeente transparanter had moeten zijn in het proces.
Dus spant de groep Huizers een kort geding aan. Maar op 4 december krijgen ze van de advocaten van Liander een brief op de mat. Daarin staat dat deze zaak 'kansloos' zou zijn en dat de inwoners moeten opdraaien voor de proceskosten als de Huizers de zaak zouden verliezen. Dit wordt door de inwoners als intimiderend beschouwd. Liander ontkent dat dit de bedoeling was. Hun advocaat stelt in de rechtbank dat het 'een aardige manier was om ze te informeren.'
Twee keer 792 euro
Toch zetten de Huizers het kort geding door. Maandagmiddag zitten de vier huishoudens van de Kleinejanstraat en de Prinses Irenestraat in de rechtbank van Utrecht tegenover de advocaten en beleidsadviseurs van de netbeheerder en de gemeente.
Nog voordat juridisch de diepte in wordt gedoken, besluit de rechter dat de proceskosten van zowel de gemeente als de netbeheerder bij winst voor deze partijen verhaalt kunnen worden op de inwoners. Dit komt neer op twee keer een bedrag van 792 euro. Precies waarvoor de advocaten van Liander in de brief hebben gewaarschuwd.
"Ik heb daar echt moeite mee", zo laat de advocaat van de buurtbewoners in de rechtbank weten. "Het is überhaupt ongepast om dat als gemeente te vragen. Hetzelfde geldt voor Liander." Hoewel dit volgens de advocaat van Liander in een civiele rechtszaak gebruikelijk is, vraagt de advocaat van de omwonenden aan de rechter om hier bij zijn uitspraak niet in mee te gaan.
'Gewoon praten'
Tijdens de inhoudelijke behandeling benadrukken de omwonenden vooral dat ze 'gewoon wilden praten'. Ze voelen zich niet gehoord en zijn overrompeld door het besluit van verkoop door de gemeente. "We missen de menselijkheid."
Wanneer de rechter aan een woordvoerder van de gemeente Huizen vraagt of er overwogen is om de omwonenden van de groenstrook bij te praten antwoord hij als eerste: "Je kan je afvragen wat het had toegevoegd." De aanwezige Huizers reageren onthutst. De woordvoerder van de gemeente stelt uiteindelijk dat ze hierbij mogelijk een verkeerde verwachting hadden kunnen geven.
De rechter doet op 13 januari uitspraak.
Lees ook
-
Netbeheerder zet Huizers onder druk: stoppen met kort geding anders kost het geld
Woensdag 11 december 2024 om 14:39 -
Huizer wijk verzekerd van genoeg stroom: Liander koopt stuk grond om transformatorhuis te plaatsen
Zondag 28 mei 2023 om 06:00