Hilversum bestaat dit jaar 600 jaar. Een goede reden om een keer uit te zoeken wat er in die jaren eigenlijk allemaal gebeurd is. NH-journalist Noor van Scherpenzeel bespreekt samen met historicus Pieter Hoogenraad een aantal belangrijke en spannende gebeurtenissen uit de geschiedenis in de podcast 'Hilversum, het dorp van toen'. Met in de laatste aflevering: waarom Hilversum misschien wel de foutste plaats van Nederland was tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Middenin de chique villawijk Trompenberg in Hilversum staat een bronzen beeldje van twee kinderen. Ze houden elkaar stevig vast. De kleinste, een meisje, heeft een knuffel in haar hand.
Dit is het Rudelsheimmonument. Het staat voor alle kinderen en medewerkers van het Joodse weeshuis tegenover het beeldje die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. In het weeshuis werden kinderen met een verstandelijke beperking opgevangen.
Het is één van de vele dramatische gebeurtenissen uit de Hilversumse geschiedenis tijdens de oorlog. Een groot deel daarvan speelde zich af in Trompenberg. Het is een wijk met een rijke historie, vooral omdat juist hier de belangrijkste Duitse opperbevelhebbers zich vestigden.
Laatste aflevering
In de laatste aflevering van de NH-podcast Hilversum, het dorp van toen, hoor je waarom die opperbevelhebbers juist hier zaten. Daarnaast hoor je meer over het Rudelsheimmonument en een belangrijke Duitse bunker die in de wijk verborgen ligt.
Ten slotte hoor je nog het verhaal van Gerard Klein, de voorzitter van de Joodse gemeente. Hij vertelt waarom de oorlog hem nog dagelijks achtervolgt.
De podcast is te beluisteren op nhnieuws.nl/podcasts, Apple Podcasts en via onderstaande link op Spotify:
'Pod-walk'
De gehele podcast bestaat uit zes afleveringen. Voor de sportievelingen is het mogelijk om de locaties die in de podcast worden genoemd tijdens een wandeling live te beleven. Op zes plekken in Hilversum hangen podcastbordjes met een QR-code die verwijst naar 'Hilversum, het dorp van toen'.
De bordjes staan op een aantal belangrijke historische locaties: de Groest, de Kerkbrink, het Oosterspoorplein, bij de Seinhorst, het raadhuis en bij de Rossinilaan in Trompenberg. De hele route is hieronder afgebeeld. Begin voor een compleet beeld natuurlijk bij aflevering 1: Het ontstaan van Hilversum. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.
Bekijk de route op de kaart en wandel mee. Als je op de routepunten drukt, kun je de podcastafleveringen luisteren.
Lees ook
-
Híerom is het Hilversumse raadhuis wereldberoemd: luister aflevering 5 van nieuwe NH-podcast
Zaterdag 28 december 2024 om 14:30 -
Trek je schoenen aan en wandel mee door de geschiedenis van Hilversum
Donderdag 26 december 2024 om 06:30