ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mogelijke doorbraak: vader overleden Dascha (16) wil zaak heropenen na negen jaar | NH Gooi

Mogelijke doorbraak: vader overleden Dascha (16) wil zaak heropenen na negen jaar

  • Vandaag om 06:00 | bijgewerkt: om 08:40 uur
  • Lisa Dekker

René Graafsma blijft vechten voor de waarheid over de dood van zijn 16-jarige dochter Dascha, nu negen jaar geleden. Volgens hem was haar overlijden geen zelfmoord, wat het Openbaar Ministerie destijds wel concludeerde. Met nieuwe 'bewijzen' en de hulp van advocaten Geert-Jan en Carry Knoops wil hij de zaak heropenen. "Mijn meisje heeft recht op eerherstel."

Dascha monument
Dascha monument|ANP / Sem van der Wal

De familie van Dascha heeft al jaren vragen over hoe de 16-jarige Dascha in november 2015 om het leven kwam. Ze was een avond uit met haar vriendinnen in Hilversum, toen ze rond twee uur ’s nachts discotheek Let’s Get Down aan de Emmastraat verliet en niet meer terugkwam. Bijna vier uur later werd ze dood aangetroffen langs het spoor bij Hollandsche Rading.

De politie concludeerde al snel dat het om zelfmoord ging, maar de familie heeft altijd twijfels gehad bij deze conclusie. Nu, meer dan negen jaar later, zegt vader René nieuw bewijs te hebben dat zelfmoord uitsluit.

Nog veel vraagtekens

René werkt samen met advocatenkantoor Knoops, dat gespecialiseerd is in gerechtelijke dwalingen. Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops hebben namens de familie een civiele zaak aangespannen tegen de Staat, met als doel getuigen te horen en de zaak opnieuw te laten openen.

Over het nieuwe bewijs dat René de afgelopen jaren na onderzoek heeft verkregen, wil hij niet te veel in detail treden om getuigenverklaringen niet te beïnvloeden. "Echt keihard bronmateriaal dat ik heb weten te verkrijgen", is alles wat hij erover wil zeggen.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Dascha Graafsma
Dascha Graafsma|TDO/NH Media

"Mijn kantoor heeft met een aantal deskundigen onderzoek gedaan en we zijn tot de conclusie gekomen dat het scenario van zelfmoord kan worden uitgesloten", zei Knoops eerder in Nieuws van de Dag. "We willen met het getuigenverhoor de onderste steen boven krijgen." 

Vooral bij de verklaring van de machinist van destijds stelt vader René nog altijd veel vraagtekens. "De treinmachinist heeft verklaard dat Dascha met haar handen in haar zij op het spoor stond en ze naar de trein keek." Ook zou de machinist hebben verklaard dat Dascha niet zou zijn weggesprongen toen de trein toeterde. René heeft sterke twijfels over de verklaring en stelt dat 'origineel bronmateriaal' dat hij heeft verkregen anders suggereert.

De machinist zal opnieuw worden opgeroepen als getuige als de civiele procedure succes heeft.

Twijfels over eerder onderzoek

Het is niet de eerste keer dat Graafsma strijdt voor nieuw onderzoek naar het overlijden van zijn dochter. In 2020 deed het Openbaar Ministerie nog een second opinion. Maar dit bracht geen nieuwe inzichten en de zaak werd niet heropend.

Dat onderzoek van het Openbaar Ministerie noemt René nu 'voor de bühne'. Onderzoek wat hijzelf jarenlang deed, werd niet meegenomen.

René zette hierop zijn eigen onderzoek voort. "Ik heb geen dag stilgezeten", zegt hij. Twee jaar geleden voegde advocatenkantoor Knoops zich bij het onderzoek. Op basis van dat onderzoek sluit René zelfmoord nu uit. "Er is geen twijfel meer over", zegt hij.

Met de nieuwe inzichten wil René, negen jaar na het overlijden van zijn dochter, nog steeds de waarheid boven tafel krijgen. "Mijn meisje heeft recht op eerherstel", zegt hij.

Openbaar Ministerie: 'Het is nu aan de rechtbank'

Het Openbaar Ministerie laat weten kennis te hebben genomen van het namens de familie Graafsma ingediende verzoek aan de rechtbank om een voorlopig getuigenverhoor. "Het is nu aan de rechtbank om hierover een beslissing te nemen", laat een woordvoerder weten.

"Politie en OM hebben na het overlijden van Dasha Graafsma zeer uitgebreid onderzoek verricht. Ook zijn nadere vragen van de nabestaanden telkens uitgebreid beantwoord. Uit het verrichte onderzoek zijn echter geen aanwijzingen voortgekomen die duiden op een misdrijf. De familie, en namens de familie advocaten en onderzoekers, hebben herhaaldelijk inzage gekregen in het dossier."

Het Openbaar Ministerie laat weten het te begrijpen dat het verlies van hun dochter Dascha voor de familie een groot verdriet is.