Exotische hagedissen, kikkers en slangen: een liefhebber van koudbloedige beestjes kan aanstaande zondag naar de reptielenbeurs in Hilversum. Maar niet iedereen staat daar om te springen. Bezorgde burgers en de Partij voor de Dieren demonstreren er gelijktijdig: "Het lijkt wel een postzegelbeurs."
Een aantal jaar geleden ging dierenliefhebber Elmy van Not zelf nog naar de reptielenbeurs in Hilversum, maar ze kwam van een koude kermis thuis. De reptielen worden er namelijk helemaal niet goed behandeld volgens haar. "De beesten worden in bami-bakjes gestopt en verhandeld, vaak zonder eten en drinken. Die horen daar natuurlijk niet in te zitten."
De beurs vond Van Not 'verschrikkelijk' om te zien en ze overtuigde haar kennissen om samen met haar op te staan tegen het leed. In een ingezonden brief, met als kop 'Wie is hier nou gekko?', legt ze uit waarom de reptielenbeurzen moeten stoppen volgens haar. "De dieren worden daar gewoon als handelswaar gezien."
Demonstratie
De dierenliefhebber én activist gaat zondag de straat op om voor de Dudok Arena, waar de beurs plaatsvindt, te demonstreren. Dat doen ze samen met een werkgroep van de Partij voor de Dieren.
Woordvoerder Niels Kalkman van de Dierenbescherming snapt wel dat mensen gaan demonstreren zondag. Ook hij ziet met lede ogen aan hoe de reptielen slecht worden behandeld op dit soort beurzen. "Je moet je überhaupt afvragen of het verstandig is om een reptiel als huisdier te nemen", zegt Kalkman.
Niet meer van deze tijd
Dat een slang van 40 centimeter niet thuishoort in een klein plastic bakje, lijkt algemeen directeur van World Animal Protection Dirk-Jank Verdonk meer dan logisch. "Daar kan zo'n dier helemaal niet in bewegen of schuilen."
Daarnaast vindt Verdonk de beurs niet meer van deze tijd. "Het lijkt wel een postzegelbeurs, maar dan met levende dieren", zegt hij. "Mensen die daar rondlopen zien zo'n dier en willen er één voor de verzameling. Sommigen doen dan een impulsaankoop zonder zich te realiseren dat zo'n reptiel heel erg oud kan worden en dus lange tijd zorg nodig heeft. Dat is gewoon geen waardige manier om met ze om te gaan."
Positieflijst
Op 1 juli 2024 kwam na jaren wetenschappelijk onderzoek de zogeheten 'positieflijst' voor zoogdieren. Dat is een lijst van dieren die mensen als huisdier mogen houden en welke niet. Voor reptielen bestaat zo'n soort lijst nog niet. De Tweede Kamer liet afgelopen november wel weten dat zij hier welwillend tegenover staan. Maar het kan nog even duren voor die lijst er daadwerkelijk is, verzucht Kalkman.
De Dierenbescherming staat zelf niet op de barricade. "Wij lobbyen op de achtergrond. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de positieflijst in werking wordt gezet." Veel wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn en de impact voor deze dieren is er nog niet gedaan. Kalkman verwacht dat veel reptielen niet geschikt blijken als huisdier.
Demonstratie
De demonstratie vindt zondag 19 januari plaats om 13.00 uur. Ook Elmy en haar kennissen sluiten zich daarbij aan.
Reactie van Reptilica (organisatie reptielenbeurs)
"Het lijkt alsof er vooral onwetendheid is over het vervoeren van de dieren. Als je een kat of een hond gaat vervoeren in een vliegtuig worden ze ook in een kleine bench gestopt, zodat ze zichzelf niet kunnen bezeren. Dat gebeurt dus ook bij reptielen."
De organisator snapt dat mensen vallen over het zien van de bami-bakjes, maar volgens hem hebben die een functie. "Die bakjes kan je goed in de vriezer laten zitten voor een paar dagen, waardoor je de bacteriën verwijdert. Dat is beter voor de reptielen."
Om ervoor te zorgen dat de beurs zich aan de richtlijnen houdt komt het NVWA regelmatig langs om te controleren of de beurs zich aan alle regels houdt. "Wij doen ons best om ons aan alle gestelde regels te houden."
"Je hebt natuurlijk daarnaast de emotie van de mens en dat begrijp ik ook wel, maar de kleine bakjes zijn tijdelijk. Het is niet leuk voor een dier, maar je moet het dier wel kunnen vervoeren."