Waar ga je heen als je thuissituatie onhoudbaar is? Dat vroeg de 20-jarige Ivar van Worcum zich een paar jaar geleden af. Met de huidige woningnood leek een ander huis vinden voor hem een hopeloze onderneming. Totdat hij in aanraking kwam met de 72-jarige Annemiek Hoogers, die nog wel een kamer over had in haar huis. "Het was meteen erg gezellig."
Een aantal jaar geleden zag de 72-jarige Annemiek Hoogers een bericht in de krant over Kamers met Aandacht, een non-profitorganisatie die kwetsbare jongeren koppelt aan mensen met een extra kamer in huis. Het wekte direct haar interesse, en dus meldde ze zich aan voor een informatieavond.
Annemiek: "Ik woon alleen in een eengezinswoning en had een hele zolderruimte die leegstond, waar zelfs een keuken in zit. Ik dacht: als ik hier iemand die het hard nodig heeft een veilige, stabiele plek kan bieden, waarom zou ik dat dan niet doen?" Toen ze hoorde dat ze er ook nog huur voor krijgt, was ze om. "Het mes snijdt aan twee kanten!"
Nieuwe huisgenoot
Sinds mei 2024 woont ze niet meer alleen, maar samen met de 20-jarige Ivar van Worcum. Hij zat voorheen in een lastige thuissituatie. Hij had geen goede band met zijn familie, maar op zichzelf wonen was ook moeilijk. Hij heeft extra begeleiding nodig, bijvoorbeeld bij het plannen.
"Ik en mijn moeder lijken heel erg op elkaar. Dat botste soms enorm. Maar uit huis gaan kon ook niet zomaar. Het is tegenwoordig niet makkelijk om een kamer te krijgen, zeker niet als je extra begeleiding nodig hebt. Voor mij was Kamers met Aandacht daarom de ideale oplossing", vertelt Ivar. In zijn nieuwe huis komt eens per twee weken iemand langs om hem te begeleiden en mentale ondersteuning te bieden.
Wat is Kamers met Aandacht?
De organisatie helpt jongeren die om wat voor reden dan ook hun huis uit moeten. Bijvoorbeeld omdat ze anders dakloos worden, hun thuissituatie onhoudbaar is of omdat ze een beperking hebben en moeilijker op zichzelf kunnen wonen. Ze worden via een uitgebreide screening 'gematcht' aan mensen die een plek in huis over hebben. In het Gooi zijn nu vijf jongeren gekoppeld aan een woning.
Sinds hij uit huis is, is de band met zijn ouders een stuk beter geworden. "Omdat we minder op elkaars lip zitten, kunnen we weer door één deur. Dat is voor iedereen heel fijn. En volgens mij is het ook heel gezellig voor mensen die alleen wonen om iemand in huis te hebben waarmee ze samen kunnen leven."
"We hebben echt een klik en geven elkaar de ruimte"
Dat het een stuk gezelliger is, beaamt ook Annemiek. "Ivar is een heel toegankelijke, vriendelijke jongen. Hij is bescheiden en rustig. Het is leuk om elkaar tegen te komen in huis en we maken altijd een praatje. Het gaat heel erg vanzelf. Ik hoef Ivar niet echt te helpen, op praktische zaken na; waar de stofzuiger staat bijvoorbeeld. Maar het is niet zo dat ik hem aan de hand mee hoef te nemen."
Regelmatig spreken ze af om een kop koffie te drinken. Ivar: "Dat is altijd erg leuk, we hebben ook echt een klik. Maar het voelt ook prettig dat we elkaar verder onze ruimte geven. Ik ben vaak op pad en werk veel in de horeca. De momenten dat ik thuis ben vind ik heerlijk. Ik heb veel privacy en Annemiek en ik laten elkaar ons eigen ding doen. Als er iets is kunnen we dat altijd tegen elkaar zeggen."
Woningwet
Vanwege de nieuwe woningwet kan Ivar maar twee jaar bij Annemiek wonen. Voorheen was dat nog vijf jaar. "Dat is natuurlijk jammer, met name voor de jongeren die zo'n stabiele basis echt hard nodig hebben. Bij mij valt dat nog mee. Ik werk nu in ieder geval erg hard in de hoop dat ik - als mijn contract straks afloopt - écht op mezelf kan gaan wonen", zegt Ivar.
Of Annemiek dan van plan is om weer een nieuwe jongere in haar huis te laten wonen? "Absoluut. Ik heb tot nu toe goed contact gehad met Kamers met Aandacht; het is een prettige organisatie. En de nood is hoog: veel jongeren hebben een woning nodig. Het is mooi dat ik met mijn extra ruimte iets kan bijdragen."