ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 'Hoffelijk Burgerinitiatief' strijdt al bijna drie jaar voor een knarrenhof in hun dorp | NH Gooi

'Hoffelijk Burgerinitiatief' strijdt al bijna drie jaar voor een knarrenhof in hun dorp

  • Vandaag om 07:30
  • Daan Visser

Onder de naam Het Hoffelijk Burgerinitiatief zet een groep Loosdrechters zich al bijna drie jaar in voor de realisatie van een knarrenhof in het dorp. De woonvorm biedt ouderen die kleiner willen wonen een alternatief, terwijl hun vrijgekomen woningen ruimte scheppen voor jonge gezinnen. De initiatiefnemers hebben inmiddels enkele locaties op het oog.

NH Nieuws

Vooral de voormalige Terpstraschool aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk springt in het oog. Volgens de initiatiefnemers leent het gebouw zich uitstekend voor transformatie tot knarrenhof. De openbare verkoopprocedure start naar verwachting halverwege dit jaar. Een uitgelezen kans, meent Het Hoffelijk Burgerinitiatief.

Wat is een knarrenhof?

Een knarrenhof is een woonvorm waarin voornamelijk mensen van rond de vijftig jaar en ouder, maar ook jongvolwassenen kunnen wonen. De bewoners ondersteunen elkaar in 'een vrijblijvende gemeenschap, waar je van elkaars kennis en gezelschap profiteert.' 

Ook moet een knarrenhof ervoor zorgen dat de vastgelopen woningbouw losgeweekt wordt. Zelfstandige ouderen die graag kleiner willen wonen, kunnen naar een kleinere woning in het hof verhuizen. Daardoor kunnen jonge gezinnen de achtergelaten woning overnemen.

Een knarrenhof kan ook een belangrijke rol spelen in de gezondheid van ouderen. “Ik zie steeds meer ouderen vereenzamen. Ze trekken zich terug en verwaarlozen zichzelf: ze eten slecht, drinken onvoldoende en hebben nauwelijks sociale interactie,” zegt Joes Meens, arts in de ouderengeneeskunde en mede-initiatiefnemer.

Volgens Meens komen deze ouderen vaak pas in beeld als het te laat is. “Wanneer ze ziek worden of vallen, bijvoorbeeld. En als ze dan herstellen, blijkt hun woning niet meer geschikt. Traplopen lukt niet meer, bijvoorbeeld. In een knarrenhof zouden ze veel beter passen, met een gemeenschap die een oogje in het zeil houdt. Zo voorkom je dat iemand onder de radar verdwijnt en zichzelf verwaarloost.”

Ook lokale huisartsen steunen het initiatief. Zij herkennen de problematiek uit hun praktijk.

Positieve wethouder

Wethouder Rosalie van Rijn laat weten bekend te zijn met het plan en er positief tegenover te staan. “Het sluit aan bij de behoeften van ouderen door gemeenschappelijke voorzieningen en onderlinge zorg. Dit past binnen de gemeentelijke ambitie om passende woonvormen te stimuleren voor verschillende doelgroepen.”

Volgens de gemeente kan Het Hoffelijk Burgerinitiatief deelnemen aan de openbare inschrijvingsprocedure voor de herontwikkeling van de Terpstraschool. Wel moet het hoofdgebouw met de vooruitstekende ingang behouden blijven, omdat het een gemeentelijk monument is. “Het pand bevat waardevolle elementen, zoals het tegelwerk en de glas-in-loodramen, die kenmerkend zijn voor het gebouw,” aldus Van Rijn.

De initiatiefnemers bestrijden echter dat het hele gebouw monumentale waarde heeft. Volgens hen verkeert een groot deel in slechte staat en kan het gesloopt worden, terwijl het vooruitstekende deel behouden blijft.