De omstreden vluchtelingenopvang op het Bussumse Hocrasterrein gaat toch niet door. Op het terrein aan de Franse Kampweg zouden 300 asielzoekers worden opgevangen. Dat leidde tot veel protest.

Het COA en Hans van der Eijk, de eigenaar van het Hocrasterrein, hadden al een afspraak gemaakt om asielzoekers op te vangen, maar het is de twee partijen niet gelukt om tot een definitieve huurovereenkomst te komen. Het plan om op het voormalige Hocrasterrein 300 vluchtelingen op te vangen tot 1 juli 2027 is hiermee definitief van de baan.
Wethouder betreurt uitkomst
Wethouder Barbara Boudewijnse betreurt de uitkomst: "Ondanks de begrijpelijke zorgen in de omgeving was het besluit om deze noodopvanglocatie mogelijk te maken, genomen vanuit de noodzaak voor humane opvangplekken en de geldende Spreidingswet."
De gemeente Gooise Meren moet volgens de Spreidingswet 389 mensen opvangen. Nu vangt de gemeente met de bestaande opvanglocatie in Naarden zo'n 110 mensen op. Het is nu de vraag waar de overige 279 asielzoekers gehuisvest kunnen worden.
Miljoenenbeslag op deel terrein
Op de achtergrond van de geplande komst van vluchtelingen naar het terrein in Bussum speelt een conflict over de verkoop van een naastgelegen stuk grond.
Kort voor het opvangplan bekend werd, verkocht grondeigenaar Hans van der Eijk het stuk grond voor 5,65 miljoen euro aan een vastgoedbedrijf, dat eigendom is van onder andere prins Bernhard junior. De vraag is of het bedrijf op dat moment wist van de plannen voor een noodopvang. Dat plan zou namelijk kunnen leiden tot waardevermindering van de grond.
Inmiddels heeft het vastgoedbedrijf voor een miljoen euro beslag laten leggen op bezittingen van Van der Eijk. De rechter doet morgen uitspraak in deze zaak.
Grondeigenaar: afketsen heeft geen verband met rechtszaak
Volgens grondeigenaar Hans van der Eijk heeft het afketsen van de huurdeal niks te maken met de discussie over de grondverkoop. Hij spreekt van een 'toevallige samenloop van omstandigheden'. "Dat beslag is er al twee maanden. We hebben gisteren toevallig overleg gehad met het COA en daar is besloten dat we het niet gaan doen", laat hij weten aan NH.
De huurdeal is afgeketst omdat het voor beide partijen te lang duurde, zegt Van der Eijk. "Als het langer duurt, loop ik langer huurinkomsten mis".
Een woordvoerder van het COA wil niet ingaan op de details van de kwestie. "Dat is iets tussen ons en de ondernemer", aldus woordvoerder Ronald Smallenburg. Wel laat hij weten dat de overeenkomst op de 'laatste details' is afgeketst. "En dat betreuren zowel wij als de grondeigenaar."
Lees ook
-
Miljoenenbeslag vastgoedbedrijf prins Bernhard junior op eigendommen Gooise ondernemer
Maandag 07 april om 14:57
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.