De eerste inloopavond over de mogelijke verhuizing van Gooise afvaldienst GAD naar het Rijsbergenterrein in Huizen werd druk bezocht. Donderdagavond konden omwonenden, die bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van de afvaldienst, bij medewerkers terecht voor vragen. Daarnaast was de avond bedoeld om ideeën van omwonenden te verzamelen.

De deuren van de Thomaskerk gingen gisterenavond voor ruim twee uur open. De GAD organiseert in totaal twee inloopavonden voor Huizers die vragen hebben over de mogelijke verhuizing naar het Rijsbergenterrein, gelegen tussen de Blaricummerstraat en de Rondweg in Huizen.
'Voor een voldongen feit'
De Gooise afvaldienst heeft haar oog laten vallen op het leegstaande, voormalige fabrieksterrein. Zij zien het als een mogelijke locatie om er onderdelen van hun logistiek neer te zetten, zoals hun kantoorpanden, een remise en een inpandige overslaghal. De huidige faciliteiten in Bussum en Hilversum zijn namelijk verouderd en aan vervanging toe. De regio Gooi en Vechtstreek - die over de GAD gaat - benadrukken dat de plannen nog niet definitief zijn en alles nog in een vroeg stadium zit.
Omwonenden zijn toch verrast door deze voorlopige plannen. Dat komt doordat - vanwege bedrijfsgevoelige informatie - deze plannen lange tijd geheim zijn gehouden.
De tekst gaat door onder de foto.

Nu uiteindelijk naar buiten is gekomen dat er sprake is van de mogelijke komst van de afvaldienst, is er veel onrust bij omwonenden ontstaan. Zij vrezen geluidsoverlast, extra verkeersdrukte en stankoverlast.
Geruchten over een afvalverbrandingsinstallatie en vuilopslag op het terrein wakkerden de onrust nog meer aan. De Regio Gooi en Vechtstreek ontkent zulke plannen.
Maar vooral het gebrek aan communicatie leidt tot frustratie. Volgens de opgerichte actiegroep, die op Whatsapp inmiddels meer dan 600 leden telt, is er geen overleg geweest met omwonenden. Veel mensen voelen zich voor een voldongen feit geplaatst. Om hun onvrede te uiten zijn er inmiddels spandoeken langs het terrein opgehangen en zijn de tegenstanders met 170 mensen sterk naar de commissievergadering gegaan. Het doel is uiteindelijk om ook aan de tafel komen te zitten waar de beslissingen worden genomen.
Dringen bij de statafels
De Thomaskerk loopt langzaam maar zeker vol en het is behoorlijk dringen bij de verschillende statafels. Daar beantwoorden de medewerkers van de GAD en de regio vragen van omwonenden en proberen ze twijfels weg te nemen.
"Hebben jullie ook naar andere plekken gekeken?", klinkt het aan één van de tafels. "We hebben gekeken in Ankeveen, over de Stichtse Brug in Almere en zelfs in Zeewolde", legt een van de medewerkers uit. Maar toen in 2022 de kalksteenfabriek verdween en de grond beschikbaar kwam, werden de pijlen op het leegstaande terrein gericht.
Maquettes verspreidt over de kerk laten de voorlopige indeling van het terrein en de verkeersroutes van de vuilniswagens zien. Op het kaartje van de routes schrijft de GAD dat ze over de Randweg richting de A27 - waarover de wagens het terrein af zullen rijden - er een verkeerstoename van 4 procent wordt verwacht. De wagens moeten het terrein via de rotonde van de Randweg en de Gooilandweg weer oprijden, waarmee verkeerstoename in die buurt vermeden wordt. Toch zijn zeker niet alle aanwezigen er gerust op.
Lees ook
-
Onrust in Huizen over plannen afvaldienst: 'Wij willen ook een stem'
Dinsdag 01 april om 10:01 -
Bewoners verzetten zich massaal tegen komst afvaldienst: 'Nog nooit meegemaakt'
Donderdag 03 april om 09:52