Alle leerlingen mediawijs: Beeld en Geluid ontwikkelt lesmateriaal bij Netflix-hitserie
Alle leerlingen mediawijs: Beeld en Geluid ontwikkelt lesmateriaal bij Netflix-hitserie
Gisteren om 07:30
| bijgewerkt:
om 09:30 uur
Mischa Spelt (NH Gooi)
Foto: Beel & Geluid
Beeld en Geluid gaat een gratis lespakket ontwikkelen bij de Netflix-hitserie Adolescence. De serie draait om een dertienjarige jongen die via social media in contact komt met radicale ideeën en verdacht wordt van een moord. De serie sluit aan bij zorgen over de invloed van de 'manosphere' op jonge mensen.
Beeld en Geluid ontwikkelt al langer lesprogramma’s die scholen kunnen volgen in het mediamuseum in Hilversum of online in de klas, zoals Baas in eigen bubbel en Newsroom. Daarin leren jongeren bijvoorbeeld het verschil tussen journalistiek en influencer-content, of hoe hun online bubbel gevormd wordt.
Het gesprek voeren
Helen Meijer, hoofdonderwijs bij Beeld en Geluid, vertelde afgelopen zaterdag in het NH Gooi-radioprogramma De Lunchclub dat docenten blij zijn met het lesmateriaal. "Docenten hebben niet de tijd om vier uur lang met leerlingen naar deze serie te kijken. Dus we kiezen fragmenten uit die in de klas bekeken kunnen worden, en daar ontwikkelen wij lesmateriaal bij om het gesprek aan te gaan."
In het Verenigd Koninkrijk heeft Netflix de serie gratis beschikbaar gemaakt voor scholen. In Nederland is dat niet zo, benadrukt Meijer: het lespakket zelf is gratis, en Netflix staat het vertonen in de klas bij uitzondering toe, maar de docent moet nog wel een Netflix-account hebben.
Een 15-jarige zei tegen mij: 'Als ik later kinderen krijg, dan krijgen ze echt geen mobiele telefoon totdat ze 15 zijn.'
Helen Meijer, hoofd onderwijs bij Beeld en Geluid
Veel leerlingen onderschatten de impact van sociale media, denkt Meijer, juist omdat ze er de hele dag op zitten. "Ze denken, 'ja, dit weten we wel'. Alleen dat het zo kan escaleren, dat realiseren ze zich heel vaak echt niet." Ze geeft het voorbeeld van een leerlinge van 15 die tegen haar zei: "Ik heb zo ontzettend veel gewelddadige en nare dingen op mijn timeline, als ik later kinderen krijg, dan krijgen ze echt geen mobiele telefoon totdat ze 15 zijn."
Alle leerlingen mediawijs
Volgens Meijer zijn er drie belangrijke manieren om veiligheid op sociale media te verbeteren: wetgeving -- zo nam de Tweede Kamer nam in maart een motie aan om een leeftijdsgrens op sociale media in te stellen -- technische innovatie, waar techplatformen zelf maatregelen nemen, en educatie. "En zolang de wetgeving niet geregeld is en ook de technologie niet, gaan wij als Beeld en Geluid in ieder geval onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat die educatieve kant echt alle aandacht krijgt," zegt Meijer.
Met het programma Hilversumse Onderwijs MediaWijs volgen alle brugklassen in Hilversum inmiddels jaarlijks een workshop bij Beeld en Geluid. “Zo gaan we ieder jaar nieuwe lichting brugklassers opleiden. En over vier of vijf, zes jaar zijn alle Hilversumse leerlingen mediawijs.”
De educatieve ontwikkelaars van Beeld en Geluid gaan nu samen met docenten kijken wat de punten zijn waar het in de klas over moet gaan. Docenten die willen meewerken aan de verdere ontwikkeling van het lesmateriaal bij Adolescence kunnen zich melden via beeldengeluidopschool.nl.
Luister het interview met Helen Meijer hier terug:
De Lunchclub - Beeld en Geluid maakt lespakket over Adolescence
De lunchclub - Beeld en Geluid maakt lespakket over Adolescence
Een 13-jarige jongen wordt verdacht van moord op een meisje van zijn school. De inspiratie daarvoor zou hij hebben opgedaan op sociale media, waar hij buiten het zicht van zijn ouders radicale ideeën ontwikkelde. Dat is de premisse van de hitserie Adolescence op Netflix.
De serie laat de donkere kant van social media zien, waar wij volwassenen geen idee van hebben. Beeld en Geluid maakt nu een gratis lespakket voor middelbare scholen. We praten erover met Helen Meijer, Hoofd Onderwijs van Beeld en Geluid.