Oranje tompouce
Of het een banketbakker uit de gemeente Baarn is geweest, is
– vooralsnog – niet bekend. In ieder geval werden er in april 1967 op kasteel Drakesteyn
in Lage Vuursche oranje tompouces gegeten. Sindsdien mag dit baksteenvormige gebakje
van bijna altijd het formaat van vier bij tien centimeter zich met recht ‘koningsgebak’
noemen. Per slot van rekening werden de tompouces toen voor het eerst (tijdelijk)
voorzien van een oranje glazuurlaag. Dit ter gelegenheid van de geboorte van prins
Willem Alexander op 27 april van dat jaar.
Tom Pouce
De tompouce – of op z’n Hollands: tompoes– bestaat al zo’n
375 jaar. Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en daar bekend als ‘millefieulle
(vertaald naar: ‘duizend laagjes’), werd de zoete lekkernij in 1858 door een Amsterdamse banketbakker geïntroduceerd in Nederland. Het
gebakje is – vermoedelijk – vernoemd naar een circusartiest: Admiraal Tom
Pouce. Dit was de artiestennaam van Jan Hannema, een Friese kermis- en
circusartiest, die met een lengte van amper 73 cm midden negentiende eeuw als
‘De kleinste heer van Europa’ furore maakte. Hoe de overdracht van de naam Tom
Pouce naar de ons zo bekende tompouce (of op z’n Nederlands: tompoes) is
verlopen is niet bekend. Wel behoort het inmiddels tot de meest populaire
Nederlandse gebakjes, waarvan er in ons land jaarlijks miljoenen worden
verkocht. Overigens bijna altijd met een roze glazuurlaag.