Met overgrote meerderheid van de stemmen van de Hilversumse gemeenteraad is Bart Heller woensdagavond weer benoemd tot wethouder. Twee maanden geleden diende de GroenLinks-wethouder nog zijn ontslag in vanwege ophef na een email over het leed van Palestijnse kinderen. Zijn opstappen leidde tot veel commotie én de oproep van de politiek om Heller terug te laten keren in zijn functie.

Van de 35 aanwezige raadsleden stemden woensdagavond 31 voor de terugkeer van Heller. Drie politici gaven aan tegen te zijn en één raadslid leverde een ongeldig biljet in. Daarmee was de bijzondere comeback van de op 3 maart opgestapte wethouder beklonken.
Voor zover bekend is het niet eerder voorgekomen dat een bestuurder, die zelf opstapt, zo snel weer terugkeert op z'n post.
Ongelooflijk
Glunderend nam burgemeester Gerhard van den Top de eed af bij Heller in de raadzaal. Met twee vingers in de lucht zei de GroenLinkser: "Dat verklaar en beloof ik". Het eerste woord van de burgervader was: "Ongelooflijk". Direct daarna heette hij Heller weer welkom.
Heller is een gepokt en gemazelde bestuurder. De Hilversummer was van 1998 tot 2001 al wethouder in Hilversum en was bijvoorbeeld ook nog drie jaar gedeputeerde van Noord-Holland.
Met al zijn ervaring raakte hij eind februari toch in opspraak. In een mail aan een Joods gezin uit Hilversum stuurde hij naar eigen zeggen een ‘wethouder-onwaardige’ reactie. Woensdagavond maakte hij in een korte verklaring voor zijn installatie opnieuw zijn excuses hiervoor. Dat deed hij al in zijn ontslagbrief.
Op persoonlijke titel
Op het verzoek om steun te betuigen aan Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen waren ontvoerd op 7 oktober 2023 en dit niet hadden overleefd, reageerde hij op persoonlijke titel. In zijn mail belichtte hij het leed van alle kinderen die lijden onder het conflict in Gaza.
Lees ook
-
Oud-wethouder Hilversum bedreigd na brief over Gaza
Donderdag 17 april om 08:38
Nadat opperrabbijn Binyomin Jacobs op donderdag 26 februari contact opnam met burgemeester Gerhard van den Top begon de ophef. De mail zou volgens Jacobs 'antisemitisch' zijn, wat hij later tegenover NH weer ontkende.
Paniek
Binnen het raadhuis ontstond er paniek en waren er verschillende ideeën over hoe deze kwestie aangevlogen moest worden. Heller voelde de druk toenemen, voelde dat de steun bij zijn collega's afnam en kon de kwalificatie 'antisemitisch' niet verkroppen. Dat leidde tot het vertrek.
Inmiddels zijn de plooien tussen Heller en de andere vijf collegeleden weer gladgestreken. Deze lijmpoging was op verzoek van de raad, die helemaal niet blij was met het opstappen van de goed functionerende wethouder.
Popelend
Met behulp van een bemiddelaar zijn gesprekken gevoerd. Beide kanten zien geen enkele belemmering meer om de samenwerking te hervatten. “Nu sta ik weer hier. Popelend om gewoon weer te beginnen”, aldus Heller tegen de raad.
Lees ook
-
Was de mail van de opgestapte wethouder antisemitisch? Nee, zeggen pro-Israëlische organisaties
Afgelopen zondag om 09:30 -
Hoe een mail over Gaza tot het ontslag van een GroenLinks-wethouder leidde
Afgelopen zondag om 05:30
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.