Burgemeester Gerhard van den Top (Hilversum) spreekt namens alle aanwezige bestuurders een dankwoord uit tijdens de lunch. Foto: Judith Rutten
HILVERSUM – Acht van de negen burgemeesters uit de regio kwamen woensdag samen bij inloophuis Viore, waar ze – gekleed in schorten – zelf de lunch serveerden aan mensen die leven met of na kanker of daar in hun naaste omgeving mee te maken hebben. Een bijzonder moment, dat zowel bij bezoekers als bestuurders indruk maakte.
De
lunch bestond uit vier gangen en werd mogelijk gemaakt door een team van vrijwilligers. De burgemeesters en loco-burgemeesters namen zelf de bediening op zich, wat zorgde voor een persoonlijke en laagdrempelige sfeer. Zo’n veertig mensen schoven aan, exclusief de bestuurders en het vrijwilligersteam. “Het was een enorm succes”, zegt Hieke van Haarst, directeur van Viore. “Bezoekers zaten met elkaar en met de burgemeesters aan tafel. Dat leverde mooie gesprekken op.”
Ook de burgemeesters zelf vonden het waardevol, merkt Van Haarst op. “Ze aten af en toe mee, wisselden van plek en toonden oprechte interesse in de verhalen van onze bezoekers. Het is zo belangrijk dat ze dat ook zien en ervaren.”
Ambassadeurs van betekenis
De burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, sprak namens alle aanwezige bestuurders een dankwoord uit. “Dat was zó warm”, laat Van Haarst weten. “Hij benadrukte hoe bijzonder hij het vond om met mensen in gesprek te zijn. En hij onderstreepte hoe belangrijk het werk van Viore is.”
Volgens haar dragen zulke momenten bij aan de zichtbaarheid van het centrum. “Burgemeesters zijn ook ambassadeurs in hun eigen gemeente. Als zij zien wat we hier doen, vertellen ze dat hopelijk verder. Zo kunnen ook andere maatschappelijke organisaties en nieuwe bezoekers ons makkelijker vinden.”
Divers gezelschap aan tafel
De bezoekersgroep was divers in leeftijd, van jongvolwassenen tot ouderen. Sommige mensen kwamen voor het eerst binnen dankzij dit initiatief, maar het merendeel bezoekt Viore al langer. “Je hoort alleen maar positieve geluiden”, zegt Judith Rutten, programmacoördinator bij Viore.
Psychosociale steun
Waarom is die aandacht belangrijk? Van Haarst: “Mensen die leven met of na kanker hebben op allerlei vlakken uitdagingen: fysiek, mentaal, in werk of relaties. Naast de medische zorg is er behoefte aan psychosociale ondersteuning. Bij Viore bieden we een plek waar mensen zich gehoord voelen. Soms gaat het gesprek over de ziekte, soms juist helemaal niet. Het is maar net wat iemand op dat moment nodig heeft.”
Nieuwe traditie
De zomerlunch bij Viore werd voor de tweede keer georganiseerd en krijgt volgend jaar zeker een vervolg. “De burgemeesters hebben zich al opnieuw aangemeld”, aldus Van Haarst. “We maken er een traditie van.”