ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Koffie en kunst door verstandelijk beperkten; Bijzonder café opent deuren in Hilversum | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Kunst
  • Zondag 17 maart om 16:03 | bijgewerkt: maandag 18 maart om 10:44 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Sinds maart kunnen mensen genieten van koffie en kunst in een gloednieuwe lunchroom aan de Leeuwenstraat in Hilversum. Bij het café, opgericht door zorginstelling Philadelphia, werken voornamelijk mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Extra bijzonder: het hangt vol met kunstwerkjes, gemaakt door de werknemers zelf.

NH Nieuws

De mensen die in het café werken worden opgeleid door Kasper Verlaat. Hij is begeleider bij het Smaakpalet. Hij was jarenlang kok en cateraar en had behoefte aan meer. "Ik wilde op een gegeven moment meer zin aan het leven geven voor mezelf. Ik vind het heel leuk om te helpen en mensen die het wat lastiger hebben in deze wereld een duwtje in de rug te geven. Daar is dit werk fantastisch voor."

Hij volgde een zorgopleiding om zo deze (deels) nieuwe branche in te gaan. Uiteindelijk kwam hij bij Philadelphia terecht, die het Smaakpalet in Hilversum wilde oprichten. "Het is heel leuk om zo'n nieuwe zaak op te zetten met deze deelnemers. Het is echt heel fijn en dankbaar werk."

Af en toe zwaar

Sinds maart is de zaak open. En hoewel er veel gezelligheid en een enorme kalmte in de lucht hangt, is het soms ook zwaar werken. "Af en toe is het lastig om dit soort werk te doen. De deelnemers hebben natuurlijk veel meer begeleiding nodig dan mensen die geen verstandelijke beperking hebben. Maar het overgrote deel van de tijd is dit werk gewoon geweldig."

Verlaat vindt het vooral mooi om de werknemers nieuwe dingen te leren. "Het is heel fijn om te zien - al zijn het hele kleine stapjes - dat ze wat leren. Je merkt dan ook dat ze hartstikke vrolijk naar huis gaan omdat ze wat hebben geleerd en daarom ontzettend trots zijn. Dat vind ik misschien wel het allerleukst aan dit werk."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

OLM

Vandaag om 16:00.

Terugluisteren