ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise gemeenten worstelen met opvang asielzoekers: nog honderden plekken te kort | NH Gooi
  • Dinsdag 19 maart om 06:08
  • Ingmar Meijer

Het is alle hens aan dek voor de Gooise gemeenten bij het zoeken van opvangplekken voor asielzoekers. De gemeenten moeten voor de zomer van 2025 zo'n 1.485 asielzoekers opvangen, maar goede plekken zijn erg schaars. De gemeenten hebben pas een paar honderd plekken gevonden. 

Voormalige ingang asielzoekerscentrum Crailo
Het voormalige asielzoekerscentrum Crailo bij Hilversum NH Media

Welke wethouder of burgemeester je ook spreekt in ‘t Gooi, overal hoor je hetzelfde: de gemeenten zijn naarstig op zoek naar panden die minstens voor vijf jaar kunnen voldoen aan de opvangeisen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Meteen volgt dan de toevoeging dat er (nog) niets gevonden is.  

Meest recente voorbeeld komt uit Gooise Meren, waar wethouder Barbara Boudewijnse aan de bel trekt, want 389 plekken vinden blijkt allesbehalve makkelijk. "We zoeken al een jaar naar passende ruimte. Helaas is dat nog niet gelukt. De tot nu toe aangedragen locaties zijn door het COA niet geaccepteerd - vanwege het (hoge) huurbedrag dat de eigenaar vraagt, de (korte) contractlooptijd of vanwege organisatorische redenen. We gaan door met het zoeken naar passende locaties", laat ze weten.

Ook Hilversum komt te kort 

Hilversum is de enige gemeente in de regio die al permanent asielzoekers opvangt. Hotel Gooiland is al twee jaar de opvanglocatie. Daar zitten nu 148 asielzoekers en daar komen er nog 26 bij. Maar: dat is de enige uitbreiding die op korte termijn mogelijk is, zo liet verantwoordelijk wethouder Bart Heller begin deze maand al weten.

En daarna wordt het een heel lastig klusje. "Het zoeken en vinden van geschikte locaties is geen gemakkelijke opgave. Het is zeer de vraag of er naast Gooiland Hotel drie geschikte locaties gevonden kunnen worden die op deze termijn gerealiseerd zijn", aldus de Hilversumse bestuurder. Daar komt bij dat Hilversum al op twee plekken langdurige opvang voor Oekraïense vluchtelingen heeft geregeld: op het Arenapark en op het Philipsterrein.

Veel meer asielzoekers

Dat was vorig jaar allang duidelijk toen Hilversum in voorbereiding op de spreidingswet al een traject inging waarin het vooral van inwoners wilde weten wat er moet gebeuren om extra opvang van asielzoekers mogelijk te maken. Een maandenlang proces van gesprekken met de samenleving volgde. Afgelopen december werd het nieuwe asielbeleid vastgesteld.

Hilversum hield rekening met 360 extra asielzoekers. Op 1 februari kwam naar buiten dat het dorp 536 mensen moet gaan opvangen. Doordat de gemeente al 174 asielzoekers opvangt in het hotel blijven er nog 362 plekken over, die over drie kleinere locaties in het dorp verdeeld moeten worden. 

Het Tergooiziekenhuis in Blaricum
Tergooi

Wijdemeren zoekt nog, Huizen heeft nog niks

In Wijdemeren, waar 157 asielzoekers terecht moeten kunnen, is de verkenning gestart, zo laten burgemeester en wethouders weten. "Voor het noemen van locaties is het nog te vroeg", klinkt het verder. 

De gemeente Huizen vangt asielzoekers op, alleen gebeurt dat de laatste drie jaar maar voor een half jaar. Van oktober tot en met maart zijn een kleine 200 asielzoekers te gast op een boot die in de haven van Huizen ligt. Andere en vooral meer permanente mogelijkheden zijn er niet. Ook hier zorgt het vinden van passende locaties voor hoofdbrekens.

Blaricum heeft meer succes

Blaricum heeft tot nu toe de meeste plekken gevonden, maar komt ook nog tekort. In het oude Tergooiziekenhuis is vanaf volgende maand plek gevonden voor 250 asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dit zijn mensen die moeten doorstromen naar de woningmarkt. Blaricum zelf zou 85 asielzoekers moeten opvangen en kan op deze locatie meer betekenen voor de regio, zoals voor Laren dat 79 plaatsen moet realiseren.

Dat is een flinke slag in Blaricum die de regio hier maakt, al duikt hier ook snel een maar op. Het voormalige hospitaal is uiterlijk 2,5 jaar te gebruiken en niet zoals de wettelijke taak voorschrijft langer dan vijf jaar. Na deze periode van 2,5 jaar moet er echt werk worden gemaakt van de woningbouwplannen. Dat is de duidelijke wil van de Blaricumse politiek.

Tot een aantal jaren terug ving de Gooi en Vechtstreek asielzoekers met elkaar op. Dat gebeurde altijd op Crailo, waar een asielzoekerscentrum zat. Dit terrein is er alleen niet meer beschikbaar, omdat hier woningen en bedrijven komen en deel wordt teruggegeven aan de natuur.

Nog wel is het steeds zo dat de gemeenten met elkaar samenwerken. Dat kan ook heel goed, aangezien de opgaven van het Rijk ook regionaal zijn. Gemeenten stemmen hun aanpak op elkaar af. Daarbij trekken we samen op richting andere regio's, provincies en het Rijk", meldt wethouder Boudewijnse van Gooise Meren. Vraag blijft overeind of dit tot passende opvangplekken leidt. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 20:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren