ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Zorgen om dalende vaccinatiegraad: kans op Gooise mazelenuitbraak neemt toe | NH Gooi
  • Maandag 29 april om 15:08 | bijgewerkt: om 17:53 uur
  • Pieter Witte

De Gooise vaccinatiegraad daalt en komt onder de kritische grens van 95 procent. Daardoor neemt de kans op onder meer een mazelenuitbraak toe. Het aantal gevaccineerde mensen ligt in 't Gooi nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde, maar lokaal zijn er flinke verschillen. 

Vaccinatie stock
Adobe Stock

Het Rijksvaccinatieprogramma zorgt ervoor dat kinderen vaccinaties krijgen tegen infectieziekten, zoals bof, rode hond en mazelen. Daarnaast beschermen de prikken tegen nog zo'n 15 ernstige aandoeningen.

Toch laten steeds minder ouders hun kinderen vaccineren, zo blijkt uit cijfers over afgelopen jaar. Dat heeft soms te maken met godsdienst, maar steeds vaker omdat ouders niet in het nut van de vaccinatie geloven. Landelijk zijn er daardoor in verschillende regio's mazelenuitbraken. 

Zorgwekkend

De dalende trend is ook in 't Gooi te merken. De afgelopen vier jaar daalt het aantal vaccinaties al. En dat bereikt ondertussen een kritiek niveau.

Waar vier jaar gelden nog 93,4 procent van de Gooise bevolking gevaccineerd bleek te zijn, is dat percentage twee jaar later al gedaald naar 90,2 procent. Met dat cijfer steekt de regio nog altijd boven het landelijk gemiddelde uit maar ‘op onderdelen’ zijn we, voor bescherming tegen mazelen, onder de kritische grens van 95 procent gedaald. De kans op een uitbraak van mazelen neemt daardoor behoorlijk toe.

Blaricum minst gevaccineerd

Wat ook opvallend is, is dat er lokaal flinke verschillen zijn. Zo is Blaricum opmerkelijk genoeg de hekkensluiter als het gaat om vaccinaties voor onder meer mazelen: slechts 91,3 procent van de baby's heeft daar een prik tegen mazelen gehad. Het best presterend op dat gebied is Laren, waar het percentage zelfs boven de gewenste 95 procent ligt.

Ook de gemeente Huizen zou meer prikken mogen zetten, aangezien die de een-na-laatste plek bekleed met een dekkingsgraad van 91,7 procent. Hilversum, Gooise Meren en Wijdemeren zitten onder het gewenste percentage. 

Vaccinaties op maat: regio werkt hard aan 'inhaalrace'

De dalende trend zorgt ervoor dat de Gooise gezondheidsdienst hard aan het onderzoeken is hoe mensen die geen vaccinatie hebben er alsnog één kunnen krijgen. Er wordt gekeken naar meer locaties of meer flexibele vaccinatiemomenten. 

Het is mogelijk om vaccinaties 'in te halen'. Van de wet mogen jongeren vanaf twaalf jaar zelf beslissen of ze dit willen doen. Jongeren tot 18 jaar kunnen gratis bij de GGD starten met vaccinaties. Sterker nog: je krijgt dan zelfs een op maat gemaakt inhaalschema.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren