ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eerste generatie Molukkers in Huizen herdacht: '6 maanden zijn inmiddels 73 jaar geworden' | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Vrijdag 22 maart om 15:00 | bijgewerkt: dinsdag 26 maart om 21:46 uur
  • Erik Bootsman

Het is precies 73 jaar geleden dat de eerste Molukkers aankwamen in Huizen. Het schip MS Kota Inten vertrok op 20 februari uit Surabaya met de eerste groep en kwam aan in Rotterdam. De eerste generatie en hun gezinnen kregen onder andere Kamp Almere in Huizen toegewezen als tijdelijk verblijfplaats. Maar tijdelijk is het nooit geworden. Deze eerste generatie Molukkers in Huizen is donderdag herdacht. 

Erik Bootsman

Tegenwoordig wordt binnen de Molukse gemeenschap de aankomstdatum van 21 maart als een markering gezien van de Molukse geschiedenis in Nederland. In Huizen wordt dat op twee plaatsen herdacht. Bij het herdenkingspaneel aan de Oude Bussumerweg, bij de voormalige ingang van Kamp Almere, en bij het herinneringsmonument aan de Gemeenlandslaan. Op beide plekken wordt een minuut stilte in acht genomen. "Ter nagedachtenis aan en uit respect voor de eerste generatie Molukkers", vertelt Rudi Sabander van de Stichting 60 jaar Molukkers Huizen.

Zo'n driehonderd volwassenen en kinderen kwamen op 21 maart 1951 in Kamp Almere terecht, een woonoord aan de Oud Bussummerweg in Huizen. Sinds enkele jaren wordt deze gebeurtenis één keer per jaar herdacht. 

Hilversum

Ook in Hilversum vind jaarlijks een kleine herdenkingsplechtigheid plaats. Deze wordt gehouden op begraafplaats Zuiderhof. Hier liggen 9 Molukse marinemannen begraven en is er een monument ter nagedachtenis.

Pang Hilversum

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren