ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse politiek praat pas volgende week over gevolgen 'Rusland-rel' en vertrek wethouder | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Donderdag 04 april om 10:32
  • Gooise streekredactie

De Hilversumse gemeenteraad praat pas volgende week over de situatie die is ontstaan door het plotse vertrek van wethouder Karin Walters. De bestuurder stapte gisteren op na een rel rond haar persoon, omdat ze een bijeenkomst over 'verhuizen naar Rusland' zou hebben bijgewoond. De gemeenteraad wil nu 'duiding van de politieke situatie'.

Karin Walters
Gemeente Hilversum

Wethouder Karin Walters werd twee weken geleden door een landelijke krant genoemd als Nederlander die mogelijk naar Rusland zou willen verhuizen. Dat gerucht kwam de wereld in nadat Walters op persoonlijke titel een bijeenkomst over kleinschalig biologisch boeren in Wit-Rusland en Rusland bezocht.

Daar was ook een Forum voor Democratie-medewerker aanwezig die 'hulp biedt bij verhuizing'. Daarnaast zou Ruslanddeskundige Marie-Thérese ter Haar hebben gezegd dat er 'as we speak al mensen aan de Belarussische grens staan om eens te gaan kijken'. Ze doelde op een 'leuke vrouw, die wethouder is in Hilversum'. Later bleek dat om Walters te gaan. 

Walters ontkende eerst aanwezig te zijn geweest, maar moest later toch bekennen dat ze er wel was. Volgens haar ging de bijeenkomst vooral over kleinschalig biologisch boeren in Wit-Rusland en Rusland. 

Afleiden

De wethouder stapte gisteren op, omdat ze vindt dat de 'rel' afleidt van 'effectief bestuur van mij en van het gemeentebestuur van Hilversum'. Toch laat ze doorschemeren dat de vindt dat ze zelf niet fout is geweest. "Biologisch boeren wordt in Europa steeds moeilijker, maar kennelijk is het onbestaanbaar dat je verkent of biologisch boeren in landen daarbuiten zou kunnen", zegt ze.

Burgemeester en wethouders van Hilversum delen de conclusie 'dat de ontstane discussie over haar toekomstplannen als privépersoon afbreuk doet aan haar functioneren en dat van het gemeentebestuur van Hilversum'.

Duiding van de politieke situatie

De gemeenteraad van Hilversum wil volgende week woensdag verder praten over wat er gebeurd is en hoe het nu verder moet. Op voorspraak van de lokale D66-fractie komt er een extra raadsvergadering voor 'duiding van de politieke situatie'. 

Karin Walters was - als partijleider van de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen - de grondlegger van de huidige coalitie. Er zijn sinds haar vertrek van gisteren nog veel vragen onbeantwoord. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren