Het Blaricums Theater krijgt een oud bekende aan het roer: Joan de Zwart, de vorige burgemeester van het dorp. Ze neemt de zakelijke leiding op zich, haar directe collega Branca Schellevis blijft aan als creatief directeur. Samen vormen de twee een sterk duo om het kersverse theater 'draaiende te houden' en een uiteenlopende programmering neer te zetten.
Het valt al op dat de twee het erg goed kunnen vinden met elkaar: Branca Schellevis, huidig algemeen directeur en Joan de Zwart, oud-burgemeester en de nieuwe algemeen directeur van het Blaricums Theater. Ze lachen veel en vullen elkaar goed aan in het gesprek.
Zakelijk versus creatief
Nu, twee jaar na de opening, is het tijd geworden voor Schellevis om een stapje terug te doen. Haar hart en ruime ervaring liggen voornamelijk op het creatieve vlak in de theaterwereld. De Zwart daarentegen is met ruim 33 jaar bestuurlijke ervaring juist gericht op het dagelijkse reilen en zeilen van de culturele instelling.
De laatste 15 jaar deed zij die bestuurlijke ervaring op als burgemeester van Blaricum. Een periode waarin haar liefde voor het dorp alleen maar groeide. Na haar afscheid zo'n anderhalf jaar geleden, is zij in het dorp blijven wonen en stond ze op de stoep bij het theater om zich aan te melden als vrijwilliger.
Populair
De dagelijkse leiding, zowel zakelijk als creatief, lag op dat moment nog in handen van Schellevis. De Zwart vertelt dat de twee vanaf het begin een goede klik hadden en dat ze verkennende gesprekken zijn gaan voeren, toen bleek dat een tweede directeur nodig was.
Voor Schellevis een opluchting: haar hart ligt aan de creatieve kant. Zeven jaar geleden toen aan haar gevraagd werd het theater op poten te zetten, heeft zij bijna haar hele netwerk uit de culturele sector benaderd om te helpen. Twee jaar geleden heeft de officiële opening plaatsgevonden en is de populariteit van het sympathieke dorpstheater sindsdien alleen maar gestegen. Voor haar is het dus nu tijd een klein stapje terug te doen.
"We willen iets blijvends neer zetten, waar al het mooie samenkomt"
Zeven jaar geleden toen de klus begon en de opening in zicht kwam, gooide corona roet in het eten. Woelige jaren volgden en pas in 2022 kwam de echte officiële opening, met een optreden van Paul van Vliet. Voor De Zwart breekt binnenkort de periode aan om de schouwburg door te ontwikkelen en om te 'stabiliseren'.
Nul subsidie
Het is extra uitdaging voor het theater dat ze geen subsidie krijgen. Aan de oud-burgemeester dus ook de taak om de boel 'draaiende te houden'. Gezamenlijk geven de directeuren aan 'iets blijvends neer te willen zetten, waar al het mooie samenkomt'.
De Zwart en Schellevis zijn er beiden van overtuigd dat de dorpsschouwburg 'kleinschalig en laagdrempelig' moet blijven. Kaartjes zullen altijd betaalbaar blijven. Maar ondertussen staan er wel grote acts, cabaretiers en toneelvoorstellingen op het podium. Of de zaal is omgetoverd tot bioscoop, want ook daar is rekening mee gehouden na de intensieve verbouwing.
En die verbouwing was nodig. Het pand kent een lange en roerige geschiedenis, niet in de laatste plaats, vanwege de vorige functie: de toenmalige Bolland en Bolland studio's. Na de wereldhits die er zijn gecomponeerd, is het gebouw in verval geraakt en was renovatie en wegwerken van alle schimmel de enige optie.
Gast, ambassadeur, directeur
Het echtpaar Blankenstein, eigenaren van het theater, heeft zelf een achtergrond in de culturele wereld en wilde graag een creatieve bestemming voor het pand. Bij de verkoop van het pand door de hitproducenten is het toen dan ook aan hen gegund. Deirdre en Peter Blankenstein wilden het dorp letterlijk en figuurlijk weer een podium geven.
Bij De Zwart is de liefde voor cultuur van jongs af aan al meegegeven vanuit haar opvoeding, vertelt zij. Vanwege die liefde is zij daarom, naast gewoon gast, ook ambassadeur voor het theater. En dus straks ook directeur. De Zwart straalt en popelt om aan de slag te gaan: de komende tijd is nog een inwerkperiode maar in augustus zal haar echte werk beginnen.