ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Na zware oorlogsjaren eindelijk bevrijd: bijzondere beelden van feestend Hilversum | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Maandag 29 april om 10:00
  • Petra de Beij

Als eindelijk de oorlog voorbij is, viert Hilversum feest. Groot feest, want die laatste maanden waren loodzwaar. In deze unieke historische beelden van Beeld & Geluid, die worden getoond ter gelegenheid van 600 jaar, straalt het plezier en de opluchting van de gezichten van de inwoners.

Beeld & Geluid

De hongerwinter van 1944 is voor de Hilversumse bevolking een uitputtingsslag geweest. Het draait in die koude maanden om warmte en eten. Het Corversbos, Anna’s Hoeve en ’t Hoogt van het Kruis zien er troosteloos uit met stompjes van bomen die uit de grond staken. Het Jan van Ravenswaaypad krijgt zelfs de bijnaam ‘het speldenkussen’, vanwege de stronken die achter zijn gebleven na de kap van de bomen. Elke tak verdwijnt de kachel in.

Het tekort aan voedsel wordt schrijnend. Het kleffe, grijze brood gebakken met meel van tulpenbollen raakt eind april 1945 op en de soep uit de gaarkeuken wordt steeds meer aangelengd. Er is geen voedsel meer, maar de inwoners worden gevoed door hoop. De geruchten dat er een snel einde zou komen aan de oorlog gaan rond.

Motorgeronk van vliegtuigen boven Hilversum jagen de inwoners in schrik aan op 2 mei 1945. Dan blijken het geen bommenwerpers, maar vliegtuigen die boven Crailo voedsel droppen. Het is de voorbode van de bevrijding.

Tekst gaat verder onder kader

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de Mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, het onthaal van Olympisch Kampioen Nel van Vliet, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio’s. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.

Op 4 mei in de avond is op de radio te horen dat de capitulatie van de Duitsers aanstaande is. Voor de Hilversummers een reden om de avondklok te negeren en naar buiten te gaan, te spreken met de buren en voorzichtig feest te vieren.

Maar die feestvreugde lijkt van korte duur als de volgende dag het bericht komt dat de opperbevelhebber van de Duitsers, Blaskowitz, die gelegerd was in Hilversum, de capitulatievoorwaarden niet wil ondertekenen. Maar er is geen houden meer aan, Hilversum gaat massaal de straat op. Het is feest, de bezetting door de Duitsers is bijna voorbij.

Polar Bears

De echte bevrijding van Hilversum vindt pas plaats op 7 mei 1945, twee dagen na de rest van Nederland. De Britse 49e Infanterie Divisie, de Polar Bears, trekt vanuit Utrecht via de Utrechtseweg Hilversum binnen.

De Polar Bears moesten na de bevrijding zorgen dat de Duitsers hun wapens in zouden leveren. Op 10 mei 1945 gooit een Duitse soldaat een mijn op een stapel met munitie en hierbij komen dertien Polar Bears om. Ze zijn begraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum. Voor hen is een monument geplaatst voor Gooiland.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Scherp de Zeis

Afgelopen dinsdag om 21:00.

Terugluisteren