ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Tussen kunst of niets: bekende Gooiers maken kunst om te veilen voor goed doel | NH Gooi
  • Thema Kunst
  • Dinsdag 07 mei om 07:30 | bijgewerkt: vrijdag 10 mei om 15:31 uur
  • Erwin Bakker & Pieter Witte

Een flink aantal bekende Gooiers helpt met geld ophalen voor een Keniaanse oogkliniek. Dat doen ze door kunst te maken, die vervolgens geveild wordt voor het goede doel. De beelden en schilderijen, gemaakt door burgemeesters en andere coryfeeën gaan later deze maand onder hamer. Tot die tijd worden ze geëxposeerd. Kunstkenner en taxateur Babbe van der Veer van het Hilversumse veilinghuis Van Spengen bekeek de kunst samen met ons om het te beoordelen.

NH Nieuws

Burgemeesters, tv-presentatoren en andere lokale beroemdheden: een bont gezelschap van bekende mensen uit 't Gooi is gevraagd om onder leiding van kunstenaars iets moois te maken. Dat kan een schilderij zijn, maar ook bijvoorbeeld een sculptuur of beeldhouwwerk.

Kortom: je kunt binnenkort een echte Rik Felderhof aan de muur hebben hangen, of - minder bekend, maar misschien wel meer geld waard - een echte Nanning Mol. 

Oog voor kunst

De Rotaryclub Huizen Gooimeer organiseert later deze maand een veiling. Liefhebbers zullen dan flink tegen elkaar op moeten gaan bieden om de unieke kunst in handen te krijgen. De totale opbrengst van de veiling komt ten goede aan een oogkliniek in Kenia.

Marjolein Ronday, ook Rotarylid, voert veel oogoperaties uit in de Keniaanse kliniek maar de faciliteiten daar zijn beperkt en de patiënten talrijk. Het doel is dan ook om een grotere oogafdeling te bouwen, waardoor meer mensen een staaroperatie kunnen ondergaan.

Expositie en veiling

Van 4 tot en met 12 mei zijn de werken nog te bewonderen in de Blaercom in Blaricum. Van 16 tot en met 29 mei is de expositie te zien in het gemeentehuis van Huizen.

Op 29 mei is de veiling in de raadszaal van het gemeentehuis in Huizen. Vanwege beperkte ruimte en tijd is het nodig om je van tevoren aan te melden. Je kunt zelf ook alvast online een kijkje nemen of een bod uitbrengen.

Topstukken

Dat moet dus voor elkaar worden gebokst met kunst van bekende Gooiers. De afgelopen tijd hebben ze flink gewerkt. 

Afgelopen week mochten ze hun creaties inleveren, bij het Blaricumse buurthuis Blaercom. Daar blijkt al dat het niet zomaar om 'amateurkunst' gaat. De makers hebben hard gewerkt en ze zijn intensief begeleid door échte bekende kunstenaars. Achter elk kunstwerk zit wel een verhaal, dus ware topstukken gaan binnenkort onder de hamer.

Zo kun je bieden op een gebronsd schaap van de burgemeester van Laren, Nanning Mol, gemaakt met aanwijzingen van kunstenares Marloes Eerden. Maar ook een schilderij van tv-presentator Rik Felderhof zal misschien voor een hoog bedrag weggaan. Sterrenmakelaar Jacques Walch heeft zijn creatie grotendeels overgelaten aan de kunstenares zelf, maar daardoor heeft iemand binnenkort wel een echte Hanneke Setz aan de muur hangen.

Is het kunst of is het niets?

Het is te zien aan de kwaliteit van de objecten dat er is gemikt op hoge startbedragen op de veiling. Desondanks zegt Han Landman, lid van de Rotaryclub en gemeenteraadslid in Blaricum, dat in principe elke startprijs 150 euro is, tenzij de kunstenaars die het werk gemaakt hebben het meer waard vinden.

Update: in de video wordt gezegd dat beeldhouwer Marloes Eerden de maker is van het Gooise schaap. Dit klopt niet. Burgemeester Nanning Mol heeft het kunstwerk gemaakt.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • OLM | Vandaag om 16:00.
  • Mart Smeets
  • Zegellak | Vandaag om 17:00.
  • Hans Hogendoorn
Net gemist?

Kerk en Samenleving

Vandaag om 09:00.

Terugluisteren