ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een schaakspel en een biertje: Hilversumse foodhall decor van kroegschaken | NH Gooi

Een schaakspel en een biertje: Hilversumse foodhall decor van kroegschaken

  • Regio Streek
  • Maandag 17 juni om 13:57 | bijgewerkt: dinsdag 18 juni om 13:58 uur
  • Anna Schreurs (NH Gooi) & Jamie Helmonds (NH Gooi)

Een spannend potje schaken met een biertje er naast: de Hilversumse foodhall Mout was gisteravond het decor van kroegschaken. Tientallen schakers speelden onder het genot van een pilsje warm voor het grote Hilversumse schaaktoernooi van komend weekend. 

Schaakkroegtoernooi
Het schaakkroegtoernooi in Mout - Foto: Jamie Helmonds|NH Media

Je kunt de hersenen horen kraken in café Mout. Zodra het schaken begint, schudt iedereen elkaar vriendelijk de hand en keert dan in volledige focus voor het kroegentoernooi. Na een schaakpot van tien minuten wordt de stilte doorbroken: “Een remise!”, zegt een van de spelers met een glimlach. 

Tijdens het kroegentoernooi wordt een pot schaken gecombineerd met een verfrissend biertje. Zowel thuisschakers als clubschakers deden er maandagavond mee. Het is onderdeel van een groot internationaal schaaktoernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd door Stichting Hilversum Schaakt en de Hilversumse schaakclub HSG. 

Recordaantal deelnemers

Het schaaktoernooi trekt dit jaar een recordaantal deelnemers. Zo doen er in totaal 280 schakers mee. Dat zijn veertig deelnemers meer dan vorig jaar en daarom moesten er in Hotel Larpershoek in Hilversum, waar het toernooi dit weekend plaatsvindt, extra maatregelen worden getroffen.

Volgens Wim van der Wijk, organisator van het schaaktoernooi, is er een extra ruimte geregeld: “We hadden een grote wachtlijst en de zalen in het hotel zaten vol. Er was nog wel een loze ruimte in het hotel, dus dachten we: wat als we hier rijen met tafels plaatsen?” Zo kunnen er in totaal 1400 tot 1500 schaakpartijen worden gespeeld dit weekend.

Schaakkroegtoernooi

Aanstaande vrijdag start het toernooi officieel, maar om alvast warm te draaien worden er deze week al meerdere festiviteiten georganiseerd, zoals een jeugdtoernooi en dus het kroegtoernooi in Mout.

Tekst gaat door onder de foto.

Toernooidirecteur en bestuurslid van HSG open, Henk Cornelissen, vertelt: “Deze wedstrijd is vooral voor de gezelligheid, maar volgende week bij de HSG open, worden de KNSB-rating en de FIDE-rating meegeteld. Dat zijn meetsystemen over hoe een schaker presteert in een wedstrijd. Sterke spelers uit IJsland zijn dit jaar overgekomen om zaterdag te komen spelen in Hotel Lapershoek in Hilversum.”

Zowel topspelers als amateurs zijn dit weekend op het toernooi te vinden en er is een mooie mix tussen jong en oud. Zo is de jongste deelnemer 11 jaar en de oudste 75 jaar.

Kanshebbers

Spelers doen niet alleen mee voor de eer. Er is ook een prijs te winnen van 1.250 euro. Eerdere winnaars zijn bekende namen in de Nederlandse schaakwereld, zoals Anish Giri, Jorden van Foreest, en vorig jaar Max Warmerdam.

Ook dit jaar zijn er weer verschillende grootmeesters die kans maken op de overwinning, waaronder de Nederlanders Benjamin Bok, Liam Vrolijk en voormalig winnaar van twee jaar geleden, Thomas Beerdsen. Daarnaast wordt ook een IJslandse grootmeester als een favoriet voor het toernooi gezien.

Toch is de wedstrijd op voorhand nog altijd niet gespeeld. “Het hebben van de grootmeester titel betekent niet automatisch dat ze zullen winnen. Er nemen meerdere sterke amateurs deel, dus het kan nog heel verrassend worden,” aldus Van der Wijk.

Tekst gaat door onder de foto.

Hotel Lapershoek Hilversum
Hotel Lapershoek in Hilversum - Foto: Vincent Pandelaar|NH Media

Meerdere schaakactiviteiten

Het is de hele week al schaakweek in Hilversum. Zo vond afgelopen zondag de 25e editie van het HSG Jeugdtoernooi plaats. In het Pinetum Blijdenstein werd gestreden om de 'Blijdenstein prijs', een grote pion die is gesneden uit een boom uit het Pinetum. Marnik Wordhuis won de prijs, ondanks dat hij zich had verslapen. Na een telefoontje van jeugdleider Frits Wagenvoorde zat hij een kwartier later al achter het bord. Drie dagen eerder had hij ook al de beker van de hoogste jeugdgroep van HSG gewonnen.

Ook vinden er op vrijdag 21 juni tijdens het HSG Open nog twee schaakclinics plaats voor basisscholen in Hilversum. Meerdere scholen kunnen deelnemen aan het toernooi. Elke deelnemende school ontvangt als cadeau een schaakspel.