ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gonorroe grijpt om zich heen in 't Gooi | NH Gooi

Gonorroe grijpt om zich heen in 't Gooi

  • Vrijdag 16 augustus 2024 om 08:52 | bijgewerkt: om 10:23 uur
  • Pieter Witte

Het aantal Gooise jongeren met een geslachtsziekten neemt toe. Met name gonorroe - de bekende 'druiper' - lijkt in 't Gooi bezig aan een opmars, maar ook chlamydia komt relatief veel voor. 

voetjes
voetjes|NH Media

De toename van jongeren met een geslachtsziekte is niet iets van de laatste tijd, de GGD merkt dat al jaren. 

Eigenlijk is chlamydia de enige geslachtsziekte die licht gedaald is, maar alsnog heeft een relatief groot deel van de Gooise jongeren het onder de leden. De grootste stijging zit bij gonorroe, ofwel de 'druiper'. Bijna vijf procent van de Gooise jongeren heeft hier last van. In de jaren hiervoor lag dat percentage rond de 2 procent.

Geen campagne meer

Een van de oorzaken van het toegenomen aantal jongeren met een soa zoekt de GGD achter de afgenomen voorlichting en preventiecampagnes. Tot ruim tien jaar geleden was 'ik vrij veilig of ik vrij niet' een veelgehoorde kreet op radio en televisie, als campagne van de overheid. Nu er minder campagnes zijn, merkt de GGD dat condoomgebruik weer afneemt. 

De GGD Gooi en Vechtstreek geeft aan dat preventie bij geslachtsziekten iets van 'de samenwerkende gemeenten is om er iets van te vinden en beleid op te bepalen'. Wel zegt de GGD scholen en gemeenten hierin te adviseren. Ook zoeken de medewerkers zo veel mogelijk plekken, zoals festivals en feesten, om voorlichting aan jongeren te geven.

Verder is er nog een ‘soa-poli’ en komen ook bordelen en sexshops aan de beurt om voorlichting te krijgen. De gezondheidsdienst zegt vanuit de gemeenten geen aanvullende actie te zien voor uitbreiding van preventie.

"We zetten in op preventie, zoals de GGD en niet op een actie zoals het uitdelen van condooms"
Woordvoerder gemeente Gooise Meren

Geen regionale acties

Los van wat de GGD doet, lijken de Gooise gemeenten zelf geen verdere actie te ondernemen. Dat laat onder meer de gemeente Gooise Meren weten. 

Het uitdelen van condooms ziet Gooise Meren, zoals bijvoorbeeld de gemeente Diemen doet om aandacht te vragen voor veilige seks - niet zitten. “We zetten in op preventie, zoals de GGD en niet op een actie zoals het uitdelen van condooms. Waar mogelijk sluiten we aan op wat landelijk en regionaal wordt geregeld”, aldus de gemeente. 

De gemeente Huizen sluit zich hierbij aan: er is geen eigen beleid, het advies komt van de GGD en er zijn geen plannen voor gratis voorbehoedsmiddelen.

Ook de gemeenten Laren, Blaricum en Eemnes krijgen hun advies van de regionale gezondheidsdienst en laten weten dat, ondanks de stijgende cijfers, het niet nodig is de huidige preventie aan te vullen of uit te breiden. Of de drie gemeenten binnenkort condooms gaat uitdelen is op dit moment ‘nog niet bekend’.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.