ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse winkels mogen straks op zondagen tot wel tien uur 's avonds open | NH Gooi

Hilversumse winkels mogen straks op zondagen tot wel tien uur 's avonds open

  • Maandag 19 augustus om 17:20 | bijgewerkt: om 17:24 uur
  • Gooise streekredactie

Hilversumse winkels mogen vanaf volgend jaar een stuk langer open op zondag. De openingstijden moeten flink worden aangepast, waardoor winkels van 9.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds open moeten kunnen. Dat is vijf uur langer dan nu het geval is. 

Ingang winkelcentrum Hilvertshof Groest Hilversum
Ingang winkelcentrum Hilvertshof Groest Hilversum|NH

Hilversum wil met het aanpassen van de openingstijden op zondag vooral met de tijd mee te gaan. "De tijd is rijp voor ruimere openingstijden op zondag", zo stellen burgemeester en wethouder dan ook. Veel omliggende gemeenten hanteren al vergelijkbare ruime openingstijden op zondag. 

Veel verzoeken van winkeliers

Winkeliers hebben de laatste jaren meermaals gevraagd of ze op zondag langer open mogen. Aan de andere kant denkt Hilversum ook het winkelend publiek blij te maken.

"Het kopen van een krantje en croissantje op zondagochtend wordt ook mogelijk gemaakt"
Burgemeester en wethouders van Hilversum

Het aanpassen van de openingstijden moet volgens de gemeente 'bijdragen aan een levendige stad'. "Het verruimen van onze openingstijden op zondag biedt de Hilversummer meer flexibiliteit. Met deze verruimde openingstijden kunnen winkels een breder scala aan klanten bedienen, inclusief mensen met onregelmatige werkschema’s. Zo wordt het kopen van een krantje en croissantje op zondagochtend ook mogelijk gemaakt", zo klinkt het. 

Tegenstanders

Toch verwacht Hilversum ook niet iedereen blij te maken met de langere openingstijden op zondag. Zo is de verwachting dat buurtbewoners of mensen die waarde hechten aan zondagsrust minder blij zijn. De gemeente zegt ook daar aan te denken door onder meer het bevoorraden van winkels beperkt te houden: langer open betekent niet dat er ook de hele dag maar voorraad mag komen. De tijden worden niet aangepast. 

Het is nog wel even wachten voor de winkels daadwerkelijk langer open mogen. Het voorstel van burgemeester en wethouder moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Dat gebeurt naar verwachting in december. De eerste langere zondagsopening moet dan in januari een feit zijn.