ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bomen knakken als luciferhoutjes rond Goois landgoed na hevige hoosbui | NH Gooi

Bomen knakken als luciferhoutjes rond Goois landgoed na hevige hoosbui

  • Maandag 26 augustus om 15:45 | bijgewerkt: om 18:23 uur
  • Erik Bootsman

Het hoosde en stormde héél even, maar wel héél flink afgelopen zaterdagavond aan de rand van Hilversum. Met grote schade op het Gooise landgoed Einde Gooi tot gevolg. Door een plaatselijke wervelwind knakten bomen als luciferhoutjes. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade aan de natuur is flink. 

Regen en aan aantal keiharde windstoten zorgden voor een domino-effect onder de bomen. "Het was in twintig minuten gebeurd", vertelt de nieuwe eigenaar van het monumentale huisje op de hoek van de Sluisweg en de Graaf Floris de Vijfde-weg. 

Dikke populier

Naast het sluishuisje stond een enorme populier met een doorsnee van ongeveer anderhalve meter. Juist deze reus begaf het onder de druk van de wind en viel precies op het bakhuisje en de voormalige stallen naast de woning. 

"Gelukkig wonen we nog niet in het huis. We wachten nog op vergunningen voor de verbouw"
Eigenaar Sluiswachtershuis

Ook hier is de schade aanzienlijk. De daken van beide gebouwen zijn beschadigd en door het gewicht van de boom zijn de muren ontzet. "Gelukkig wonen we nog niet in het huis", zegt de eigenaar als hij de schade bekijkt. "We wachten nog op vergunningen voor de verbouw."

Wie er voor de schade gaat opdraaien is nog niet duidelijk. Dat zou wel eens de gemeente De Bilt kunnen zijn. De boom stond op de grond van die gemeente voordat de harde wind hem over de gemeentegrens heen op het Hilversums bouwwerk stortte.

Even verderop liggen zondag ook de bomen nog over de weg. Hier zijn ze met wortels en al omgegaan en is ook de persleiding van het riool geknapt.

Landgoed voorlopig afgesloten

Landgoed Einde Gooi blijft voorlopig nog afgesloten voor wandelaars. Hier is een hele strook bomen tegen de vlakte gegaan.

Boswachter Diederik Aerendonk laat aan NH Gooi weten dat het opruimen nog wel even gaat duren. "De paden zijn versperd met omgevallen bomen en er hangen nog allemaal grote losse takken die naar beneden kunnen vallen", zegt de boswachter. "We gaan de paden vrij en veilig maken. Op sommige stukken in het bos zelf laten we de bomen liggen om de natuur zijn gang te laten gaan."