ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise wateren grotendeels verlost van gevreesd fonteinkruid, maar blijft dat zo? | NH Gooi

Gooise wateren grotendeels verlost van gevreesd fonteinkruid, maar blijft dat zo?

  • Woensdag 04 september om 15:36 | bijgewerkt: om 15:55 uur
  • Daan Bakker

De strijd tegen de voorheen flink woekerende waterplanten als het fonteinkruid en cabomba in de Gooise binnenwateren lijkt zijn vruchten af te werpen. De planten zorgden jarenlang voor veel overlast voor onder meer de watersport. Dit jaar lijkt het een stuk beter te gaan, maar de vraag is voor hoelang.

Dossier Fonteinkruid | Opruimers handen vol aan opruimen
Archieffoto ter illustratie.|NH Media

Fonteinkruid en cabomba zijn voorbeelden van invasieve soorten die niet thuishoren op de bodem van de Gooise wateren. Hoe ze er terecht zijn gekomen is niet bekend. "Er zijn plekken waar waterplanten zijn aangeplant, maar er zijn ook mensen die aquaria hebben leeg gegooid", vertelt Gerrit Willemse van het Watersportverbond. "En ineens zijn die waterplanten hier, zonder natuurlijke vijanden kan het hier onder vrij ideale omstandigheden groeien."

"Dan moet je de kustwacht bellen, of zelf je zwembroek aantrekken"
Rob Schoots - AVOH

De planten veroorzaken overal waar ze groeien overlast. Op ondiepe stukken water waar de zon gemakkelijk de bodem kan bereiken groeien de waterplanten als kool. Op stukken waar kleinere boten vroeger gemakkelijk konden varen, lopen ze nu vast in een groene zee van stronken en bladeren. Dit maakt zwemmen en andere watersporten zoals roeien en kanoën steeds lastiger. 

"We hebben een paar jaar geleden de banen van onze zeilwedstrijden moeten aanpassen om het fonteinkruid te vermijden", vertelt Rob Schoots, wedstrijdleider van de watersportvereniging AVOH. Vroeger konden de wedstrijden gehouden worden over een groter gebied. De vaargeul natuurlijk, maar ook daarbuiten. Nu kan alleen het gebied in de vaargeul gebruikt worden, de plek waar ook alle andere boten varen. "Dit kan gevaarlijke situaties opleveren", aldus Schoots.

Gevaar

Het is niet alleen vervelend om je een weg te slaan door de woekerende waterplanten, maar er zit ook echt een gevaar aan. Wanneer de motor van je boot vast komt te zitten in het groen, ben je afhankelijk van waar de wind je brengt. "Dan moet je de kustwacht bellen of zelf je zwembroek aantrekken om je boot waterplant-vrij te maken."

Hierbij kun je zelf verstrikt raken in de waterplanten, met alle gevolgen van dien. Andere sporten, zoals openwaterzwemmen, roeien en kanoën, ervaren ook hinder door het grote aantal planten.

“Je kunt de plassen ook vol jenever gooien, dan zijn ze ook helder"
Gerrit Willemse - Het Watersportverbond

Het probleem wordt op dit moment aangepakt door te maaien. Dit brengt echter weer nieuwe problemen met zich mee. De planten moeten worden opgeruimd, hiervan blijven altijd kleine stukken over die weer op nieuwe plekken voor stekken zorgen. "Het is als een aspirientje bij hoofdpijn: de pijn is tijdelijk weg, maar het probleem blijft", aldus Willemse.

Een betere optie lijkt er nog niet te zijn. Eén ding waar het Watersportverbond zeker van is, is dat het water te helder is. Helder water betekent niet per definitie schoon water. "Je kunt de plassen ook vol jenever gooien, dan zijn ze ook helder. Hier bij Loosdrecht heb je te maken met veenplassen en die hebben nu eenmaal een bruine tint", benadrukt Willemse. 

Een goed jaar

"Het klopt dat er dit jaar minder waterplanten zijn, dus er hoeft ook minder gemaaid te worden", vertelt Jacques Francoy, regiovertegenwoordiger Randmeren van het Watersportverbond. "Dus dat is op zich goed nieuws, maar één zwaluw maakt nog geen zomer". 

Een voorjaar met minder zon en meer algen in het water lijkt de waterplanten in toom te houden. Dit zou betekenen dat wanneer volgend voorjaar de zon meer gaat schijnen de planten zo weer terug zijn. "Of er een consistente daling aan woekerende waterplanten komt, moet komende jaren nog blijken. Als dit niet gebeurt, is een andere oplossing hard nodig om het plezier in de watersport te behouden", aldus Francoys.