ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Matthäuspassion van Heinrich Schütz | NH Gooi

Matthäuspassion van Heinrich Schütz

  • Huizen
  • Vrijdag 12 april 2019
De Nieuwe Kerk in Huizen
De Nieuwe Kerk in Huizen

De VrijdagAvondmuziek van 12 april 2019 in de Nieuwe kerk in Huizen staat, voorafgaand aan de Goede Week, geheel in het teken van de passietijd. Tijdens dit bijzondere concert zal de Matthäuspassion van Heinrich Schütz (1585 – 1672) worden uitgevoerd.

Deze Matthäuspassion, een werk voor koor a-capella, is een uniek werk in de geschiedenis van de passiemuziek. De solistische recitatieven worden afgewisseld met meerstemmige koorgedeelten, waarin de hogepriester en schriftgeleerden, de discipelen en het volk aan het woord komen.

Schütz werk precies 100 jaar voor Johann Sebastian Bach geboren en zou uitgroeien tot één van de belangrijkste componisten van de 17de eeuw. Een componist wiens invloed op Bach onmiskenbaar is. Aan het hof van Dresden, waar Schütz vijftig jaar als kapelmeester verbleef, was tijdens de Goede Week ingetogenheid de norm. Daarom klinken in zijn Matthäuspassion geen instrumenten en dubbelkorigheid, waardoor er meer aandacht is voor de expressieve uitdrukking van de teksten.

Het werk zal worden uitgevoerd door 5 zangers: Paulien van der Werff – sopraan, Marjan Pranger – alt, Richard Vos – tenor, Henk Westland – tenor (Evangelist) en Coert van den Berg – bas.

Het concert op vrijdagavond 12 april in de Nieuwe kerk in Huizen begint om 20.00 uur. Het programma duurt ongeveer een uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt er een bijdrage gevraagd naar draagkracht.