Fototentoonstelling 'The White Blouse' in Singer - Regioagenda - NH Gooi
  • NH Gooi Radio / NH Gooi TV
  • Nu op NH Gooi: Informatie niet beschikbaar

Fototentoonstelling 'The White Blouse' in Singer

Laren - Van 3 september 2019 t/m zo 5 januari 2020 in Singer Laren:
The White Blouse
Portretten van fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk gooit haar van zich af en zet daarmee de schoonheid in beweging, acteur Hans Croiset heeft haar losjes over zijn linkerschouder gedrapeerd en kijkt vorsend in de lens, de Russische tweelingzusjes restauratrice Vera en kunsthistorica Warja Tolstoj zijn samen in beeld gebracht, een van hen heeft haar aan, terwijl Young Gyu Choi, 1e solist van het Nationale Ballet, de witte blouse als een voile over zijn hoofd en schouders laat hangen en zo oogt als een treurende Maria.

Fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier maakte een serie van 75 portretten van vrouwen en mannen, volwassenen en kinderen, bekenden en onbekenden, allen in of met de ruim honderd jaar oude kanten blouse die ooit toebehoorde aan haar oudtante. In de tentoonstelling The White Blouse gaan ruim 25 portretten van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler Symphony in White. The Girl in the muslin Dress (1870) uit de collectie van Singer Laren. The White Blouse is te zien van 3 september t/m 5 januari 2020.

Fotograaf met een schildersziel
Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is als fotograaf vooral bekend om haar verstilde portretten, intieme interieurfoto’s en Amsterdamse wintergezichten. Hiervoor maakt zij gebruik van een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht met als resultaat sfeervolle zwartwit opnamen die altijd wel een element van mysterie bevatten. Hoewel deze foto’s herinneringen oproepen aan de zwartwit opnamen uit de begintijd van de fotografie hebben zij een geheel eigen karakter en stijl en maken zij veelal dat zichtbaar wat ogenschijnlijk onzichtbaar is.

"Net als de zeventiende-eeuwse portretschilders speelt Marie-Jeanne met het zonlicht, dat door een raam op de geportretteerde neervalt. De pure eenvoud en eerlijkheid van de foto’s van Marie-Jeanne zijn een verademing binnen de wereld van de “kunstfotografie”. Gelijk haar leermeester Koos Breukel beheerst zij de kunst om het wezen van de geportretteerde bloot te leggen." Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur

Een dialoog
De fotoportretten van Marie-Jeanne gaan in de tentoonstelling een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler (1834- 1903): Symphony in White. The Girl in the muslin Dress, uit ca. 1870. Dit doek, pars pro toto voor een reeks damesportretten waarbij het de Amerikaanse impressionist vooral ging om de witte kanten kleding waarin het model gehuld is.

Boek
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Waanders & de Kunst het rijk geïllustreerde boek The White Blouse met teksten van T.M. Eliëns. Dit prachtige fotoboek is onder andere verkrijgbaar in de Singer Shop (ISBN 978 94 6262 247 0).