ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nol van Bennekom schenkt scheepsbel aan Naarden | NH Gooi

Nol van Bennekom schenkt scheepsbel aan Naarden

  • Vrijdag 25 juli 2014 om 19:20
  • Hans de Wildt (NH Gooi)
Lex Maat (l) en Nol van Bennekom (Foto: Ed Snel)
Lex Maat (l) en Nol van Bennekom (Foto: Ed Snel)

OORSPRONKELIJK PERSBERICHT

NAARDEN – Lex Maat van Vestingvaart Naarden wist niet wat hij hoorde toen hij via de telefoon de scheepsbel van de Naarder trekschuit van weleer kreeg aangeboden. De aanbieder was de oud Gooi- en Eemlanderjournalist Nol van Bennekom, die de bel lang geleden had gekregen van echtgenote Ria van de fameuze Larense jazzpromotor Nick Vollebregt. Beiden zijn al lang overleden.

Lex Maat reageerde enthousiast op de bijzondere gift die, zo belooft hij, een waardige plek zal krijgen als de Historische Haven Naarden zijn beslag zal krijgen. De geschiedenis van de Naarder trekschuit beslaat eeuwen en de vaarverbinding met Amsterdam is al lang oude historie.
Het verhaal van de oude bronzen scheepsbel is opmerkelijk en gaat terug naar begin jaren zeventig. Van Bennekom (74) kwam als jonge verslaggever in contact met Nick Vollebregt, die samen met zijn vrouw Ria in Laren het Hotel Astoria aan de Naarderstraat tegenover het Singer Museum bezat. Vollebregt, die leed aan een ernstige longziekte, was ooit drummer en de leider van het Stardust Quartet. Hij had het plan opgevat om jazzconcerten te organiseren in het leegstaande gedeelte van zijn etablissement. Voor Nick was het een soort therapie die hem plezier in het leven bezorgde dat verder veel gezondheidsproblemen kende. Voor zijn plan schakelde hij Nol van Bennekom in, die regelmatig in de krant over jazzmuziek schreef en zelf ook muzikant was. Nick Vollebregts Jazz Café was snel geboren en zou door de wekelijkse uitzendingen van Tros Sesjun en de live radioconcerten van The Skymasters (Avro) wereldfaam verwerven. Zo raakte Nol van Bennekom kind aan huis bij de familie Vollebregt.
Toen Nol op een dag vertelde dat hij een bootje had gekocht zei Ria ,,O, dan heb ik wat leuks voor je” en ze haalde uit de woonkamer een oude bel tevoorschijn. ,,Dit is de oude scheepsbel van de Naarder Trekschuit van lang geleden”, vertelde ze. Ze had de bel ooit geleden gekregen van een klant die vaak in het café kwam. Die had haar verteld waar de bel vandaan kwam.
Van Bennekom: ,,Ik weet niet meer welke relatie die klant had met de Naarder Trekschuit. Misschien heeft ze het destijds wel verteld. Ik kan het Ria niet meer vragen en het is al zo lang geleden. De oude bel heeft veertig jaar in mijn huis gestaan. Kort geleden heb ik het Vestingmuseum gebeld en gevraagd of die er mogelijk belangstelling voor had. Die adviseerde me de bel te schenken aan Vestingvaart Naarden. Daar is de bel beter op zijn plek”.
De Naarder trekschuit of Naarder binnenveer is een belangrijk element in de rijke historie van de Vestingstad en gaat terug naar het jaar 1641 toen de Naarder/Muidertrekvaart tot stand kwam en niet langer via de wispelturige Zuiderzee naar Amsterdam en terug hoefde te worden gezeild. Over de geschiedenis van het Naarder trekveer is veel bekend. Het tijdschrift De Omroeper van de Sichting Vijverberg houdt de herinnering levend met gedetailleerde artikelen en oude foto's. Met name de historische kennis van redacteur Henk Schaftenaar en Annie Verweij is van groot belang. In De Omroeper van september 2012 bijvoorbeeld vertelt Annie Verweij uitgebreid van de laatste schipper van het Naarderveer, Aalbert van den Hoek die in 1900 overleed. Hoewel de trekschuit voor het passagiers- en handelsvervoer voor Naarden essentieel is geweest beschikt Naarden niet over voorwerpen die aan de glorietijd van de eeuwenoude vaarverbinding herinneren. Vandaar dat Lex Maat van Vestingvaart Naarden zo opgetogen is over de scheepsbel die nu boven water gekomen is.

Bijschrift foto:
Lex Maat (links ) van Vestingvaart Naarden en Nol van Bennekom met de historische scheepsbel van de Naarder Trekschuit.

Foto: Ed Snel