ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Erfgooiers College in finale NK Debateren | NH Gooi
Het Erfgooierscollege in Huizen
Het Erfgooierscollege in Huizen

Voor enkele scholieren van het Erfgooiers College wordt het een spannend weekend. De Huizer school staat komende zaterdag in de finale van het twintigste Nederlands kampioenschap debatteren voor scholieren.

Vanuit heel Nederland komen de allerbeste sprekers naar de Universiteit Utrecht voor de grande finale. Onder leiding van Agnes Wiesenekker doet de school al jaren mee aan het NK Debatteren voor Scholieren en inmiddels behoren ze tot de debattop. In totaal komen 32 scholen met de beste sprekers in actie om verbaal strijden om de titel 'Twintigste landelijk debatkampioen'.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Dit jaar is het feest, want het NK bestaat twintig jaar. Voorzitter en oprichter Roderik van Grieken stelt: ''In twintig jaar tijd is het scholierdebatteren in Nederland enorm gegroeid en ik ben trots op wat wij daar aan bij hebben gedragen. Het blijft fantastisch om te zien wat debatteren scholieren brengt. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben".

Komende zaterdag verzamelen 400 havo/vwo-scholieren zich in Utrecht om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes namen 120 scholen deel. De voorrondes hebben 32 finalisten opgeleverd.

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen twee improvisatiestellingen.

Bron: Laarder Courant De BEL

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren